Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

DGASPC Prahova va face, la Ploieşti, un centru de zi pentru persoane adulte cu dizabilităţi

28 iunie 2023
Share:
În România este umilitor să fii persoană cu dizabilităţi! Vezi cum e urcat în tren un bărbat în scaun rulant-Video şi foto

DGASPC Prahova a lansat astăzi proiectul "Înfiinţarea Centrului de Zi Echinox Ploieşti pentru persoane adulte cu dizabilităţi" proiect finanţat prin PNRR-componenta 13 Reforme sociale. Înfiinţarea centrului a fost impusă de noile reglementări UE în ceea ce priveşte îmbunătăţirea vieţii persoanelor cu dizabilităţi şi integrarea lor în societate, ceea ce presupune printre altele desfiinţarea centrelor în care sunt instituţionalizate acestea. 

Astfel, Centrul de Zi Echinox va avea o suprafaţă de 346 mp şi va fi construit pe strada Rapsodiei nr.2 bis, acolo unde Consiliul Judeţean Prahova are un teren de 1.300 mp. 90 de persoane cu dizabilităţi din Ploieşti şi localităţile apropiate municipiului vor primi informare şi consiliere pentru dezvoltarea abilităţilor pentru o viaţă independentă, integrare socială, terapie ocupaţională, terapii de recuperare, sprijin pentru integrarea în muncă etc. Centrul va fi deservit de 9 persoane care vor fi formate în acest sens. În centru, beneficiarii vor putea face activităţi sportive, ateliere ocupaţionale, vor avea un cabinet de psihoterapie, dar şi spaţii pentru kinetoterapie şi masaj etc. Pentru că este o clădire nouă, centrul va fi construit cu respectarea noilor norme care prevăd un consum de energie aproape de zero, dar va fi racordat şi la reţelele edilitare. 

Valoarea totală a investiţiei este de 5,2 milioane de lei, din care suma de 452.998 lei cheltuieli neeligibile- va fi suportată de Consiliul Judeţean Prahova.

În prezent, 900 de adulţi cu dizabilităţi sunt instituţionalizaţi în centre ale DGASPC Prahova. Potrivit legislaţiei, până în 2030 cel mai târziu, aceştia vor trebui integraţi în societate prin preluarea din centre de către persoane plătite special pentru a avea grijă de ei-asistenţi personali profesionişti. Sarcina de identificare de măsuri de integrare va fi plasată primăriilor din localităţile de domiciliu ale acestor persoane. DGASPC Prahova derulează trei proiecte pentru recrutarea acestor asistenţi, dar din păcate nimeni nu este interesat să îngrijească chiar şi pe un salariu motivant persoane cu nevoi speciale, situaţie care se regăseşte, de altfel, la nivel naţional. 

Perioada de implementare a proiectului este 10.05.2023-31.12.2025. 

foto cu caracter ilustrativ