Ce nereguli au depistat inspectorii ITM Prahova la 11 angajatori care folosesc zilieri!

Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova a desfăşurat , pe parcursul trimestrelor I și III din 2023, acțiunea privind "Verificarea modului de respectare de către angajatori a prevederilor Legii nr.52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, cu modificările și completările ulterioare și a normelor de aplicare a acestora".
Cu ocazia controalelor efectuate, inspectorii de muncă din cadrul compartimentului Securitate și Sănătate în Muncă au verificat 11 de angajatori, printre deficiențele constatate putând fi enumerate:
- Nu erau acordate echipamente individuale de protecție tuturor lucrătorilor;
- Nu erau amenajate corespunzător posturile de muncă în aer liber;
- Nu erau delimitate, îngrădite și semnalizate toate zonele periculoase;
- Nu erau efectuate verificările medicale tuturor lucrătorilor;
- Nu erau respectate prevederile legale cu privire la depozitarea materialelor și produselor .
În urma verificărilor desfăşurate în cadrul acestei campanii, inspectorii de muncă au aplicat 2 avertismente și amenzi în valoare totală de 42.000 de lei. Totodată, a fost dispus un număr de 32 măsuri cu termene ferme de remediere a deficienţelor constatate.
Obiectivele acțiunii de control au fost:
- Respectarea vârstei minime admise pentru desfășurarea unor activități cu caracter ocazional și a duratei de lucru a zilierilor;
- Modul în care beneficiarul stabilește activitățile pe care urmeză să le desfășoare zilierul, locul executăii activității și durata acesteia.
- Completarea Registrului de evidență a zilierilor, înainte de inceperea activității.
- Informarea zilierilor cu privire la activitatea pe care urmează să o presteze, precum și cu privire și drepturile și obligațiile sale.
- Modul în care se asigură securitatea și sănătatea în muncă a zilierilor.
- Instruirea zilierilor înainte de începerea activității și/sau la schimbarea locului de muncă, privire la pericolele la care poate fi expus și la măsurile de prevenire și protecție pe care trebuie să le respecte.
- Modul în care s-a solicitat zilierilor asumarea pe proprira răspundere, prin semnatură, că starea sănătății le permite desfășurarea activităților repartizate de benficiar.
- Punerea la dispoziția zilierilor a echipamentelor de muncă adecvate, care nu creează un pericol penru securitatea și sănătatea acestora.
- Asigurarea, în mod gratuit, a echipamentelor individuale de protecție adecvate activității desfășurate de zilieri.
- Modul în care beneficiarul exercită controlul asupra modului de îndeplinire a lucrărilor.
- Comunicarea de îndată, către inspectoratul teritorial de muncă pe raza căruia s-a produs, a oricărui eveniment în care au fost implicați zilieri.
- Modul în care sunt respectate prevederile legale referitoare la utilizarea zilierilor pentru desfășurarea de activități necalificate cu caracter ocazional în anumite domenii de activitate din economia națională, stabilite de legiuitor.