duminică , 24 ianuarie 2021
Acasă / Administratie / Aviz epidemiologic la început de şcoală doar pentru anumiţi elevi, nu pentru toţi!

Aviz epidemiologic la început de şcoală doar pentru anumiţi elevi, nu pentru toţi!

Pe baza unui ordin comun semnat de ministrul sănătăţii şi de cel al educaţiei în 2011, potrivit căruia toţi copiii care încep orice formă de învăţământ trebuie să aibă două documente eliberate de medicul de familie: o adeverinţă medicală şi un aviz epidemiologic, în spaţiul public s-a creat o adevărată isterie. Asta înseamnă că 4 milioane de copii care încep şcoala sau grădiniţa să aibă nevoie de aceste acte de la medicul de familie. Societatea Naţională de Medicină a familiei susţine că măsura excede legislaţia şi că guvernanţii pun în pericol 4 milioane de copii din România şi părinţii sau tutorii lor care sunt obligaţi să alerge la medic să obţină nişte documente inutile. Pe site-ul DSP Prahova a apărut un document în atenţia medicilor de familie care include şi modelul de adeverinţă medicală, dar care stabileşte clar că potrivit ordinului este vorba despre elevii care încep un nou ciclu de învăţământ, adica intra la grădiniţă, clasa I, clasa a V-a sau a IX-a. 

“În conformitate cu prevederile Anexei nr. 3 la Ordinul ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății 5298/1668/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind examinarea stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ de stat şi particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asistenţei medicale gratuite şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos, documentele medicale necesare la înscrierea/frecventarea/terminarea unui ciclu de învăţământ sunt:

  • a) adeverinţă medicală pentru înscrierea în colectivitate,
  • b) aviz epidemiologic pentru (re)intrare în colectivitate.

Adeverinţa medicală se eliberează în următoarele circumstanţe, potrivit legii:

  • a) La înscrierea în fiecare ciclu de învăţământ – se eliberează de către medicul de familie sau de către medicul colectivităţii de la care provine copilul.
  • b) La terminarea unui ciclu de învăţământ preuniversitar – se eliberează de către medicul care are în supraveghere colectivitatea.
  • c) La transferul elevului într-o altă unitate şcolară – se eliberează de medicul care are în supraveghere unitatea de învăţământ de la care se transferă

Avizul epidemiologic se eliberează în următoarele circumstanţe, potrivit legii:

  • a) după o perioadă de absenţă din colectivitate de cel puţin 3 zile consecutive;
  • b) la plecarea în tabere, vizite de studiu etc.

Printr-un comunicat de presă, Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) precizează că ” a luat act cu surprindere de afirmațiile care circulă în spațiul public legate de necesitatea eliberării avizelor epidemiologice și a adeverințelor de sport de către medicii de familie pentru toți copiii care vor începe școala în data de 14 septembrie 2020″.

Astfel de solicitări exced legislația în vigoare și nu doar că reflectă necunoașterea legii de către cei care încurajează eliberarea acestor documente ci reflectă totodată și necunoașterea riscului la care sunt supuși părinții și copiii în mod inutil.

Normele privind setul documentelor necesare și momentul eliberării acestor documente sunt prevăzute explicit în Anexa 3 la Ordinul ministrului educației și al ministrului sănătății 5289/1668/2011 precum și în informarea nr 1329/08.09.2020 transmise de Ministerul Sănătății către direcțiile de sănătate publică județene, respectiv Direcția de Sănătate Publica a Municipiului București. Aceste acte medicale care să ateste starea de sănătate a copilului se vor elibera doar la înscrierea/transferul/terminarea ciclului de învățământ și cuprind adeverința medicală (anexa 1) respectiv aviz epidemiologic (anexa 2).

În conformitate cu prevederile anexei 3 din Ordinul  Ordinul nr. 5298/2011, avizul epidemiologic se eliberează în următoarele circumstanțe:

  1. a) după o perioadă de absență din colectivitate de cel puțin 3 zile consecutive;
  2. b) la plecarea în tabere, vizite de studiu etc.

Menționăm că este necesar a se face distincția între avizul epidemiologic care are o durată limitată de valabilitate mai ales în context pandemic și adeverința medicală pentru înscrierea în colectivitate care este necesară doar la înscrierea într-un ciclu de învățământ (la intrarea în grădiniță, clasa  I-a, clasa a Va și clasa a IX-a) și se eliberează la data efectuării examenului de bilanț tocmai pentru a nu aglomera cabinetele de medicină de familie la început de an școlar.

Adeverința de sport solicitată medicului de familie nu este un document necesar a fi prezentat pentru practicarea orelor de educație fizică și sport. Solicitarea acestui document la fiecare început de an reprezintă de asemenea un abuz din partea unităților de învățământ.

Sunt stabilite scenarii foarte clare pentru modul de desfășurare în siguranță a cursurilor și pentru protejarea copiilor în școli și grădinițe. Chiar e greu de înțeles și pericolul pe care îl reprezintă încolonarea a zeci de părinți și copii la ușile cabinetelor medicilor de familie? Nu există recomandări privind atitudinea în cazul unui copil la care apar semne de boală în perioada școlarizării dar ne acoperim de hârtii de cele mai multe ori inutile.

Reamintim faptul SNMF a transmis în repetate rânduri că este necesar ca în fiecare instituție de învățământ școlar sau preșcolar, în context pandemic,  să fie disponibil un cadru medico-sanitar, încadrat conform normelor legale, care să coordoneze efectuarea triajului epidemiologic zilnic.

SNMF rămâne deschis dialogului cu autoritățile pentru identificarea unor soluții adecvate în aceste momente dificile în interesul copiilor și al protejării sănătății publice

A pune pe drumuri aproape 4.000.000 de copiii (conform datelor INS) și pe părinții lor, în condiții de pandemie, pentru a obține în decurs de câteva zile documente care nu sunt utile nimănui, care nu sunt prevăzute de lege și care nu au alt scop decât de a asigura conducerilor instituțiilor de învățământ confortul stivei de hârtii arhivată cu rigurozitate  denota lipsă de respect față de părinți și copii și poate un grad de cinism și percepție eronată a realității”, se arată in comunicatul SNMF. 

Verifică şi

Excepţii de la măsura carantinei pentru românii aflaţi în situaţii speciale sau care s-au vaccinat

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat în ședința de ieri, 18 ianuarie 2021, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *