duminică , 20 septembrie 2020
Acasă / Evenimente / Bilanț în Prahova, după 8 zile: 10 focare confirmate și cinci suspiciuni de pestă porcină africană!

Bilanț în Prahova, după 8 zile: 10 focare confirmate și cinci suspiciuni de pestă porcină africană!

Virusul pestei porcine s-a răspândit în câteva zile în patru comune din Prahova. În acest moment,  au fost confirmate 10 focare de pestă porcină africană, iar autoritățile au mai înregistrat încă cinci suspiciuni, toate ieșite pozitiv la testele făcute de DSVSA Prahova și pentru care se așteaptă confirmare de la IDSA București.

”Ieri, 15 iulie, Centrul local de combatare a bolilor s-a intrunit în ședință extraordinară pentru a aproba 3 Hotarari cu Planurile de masuri privind combaterea a 3 focare de PPA la porci domestici din judet, confirmate anterior prin Buletine de Analize emise de IDSA Bucuresti. (2 in gospadarii din comuna Gorgota-sat Crivina si 1 in comuna Sirna – 2 porci domestici gasiti morti pe raza U.A.T. Sirna) La sedinta au participat si reprezentanti ai primariilor din zonele de protectie/supraveghere .

În cursul zilei de ieri, au fost confirmate prin Buletine de Analiza emise de IDSA Bucuresti, 2 focare de PPA (1 in comuna Poienarii Burchii –sat Poienarii Rali si 1 in comuna Gorgota-sat Poienarii Apostoli).

De asemenea, au aparut 5 suspiciuni de PPA ( 1 in comuna Tirgsorul Vechi-sat Targsoru Vechi, 1 in comuna Poienarii Burchii-sat Poienarii Vechi, 1 in comuna Gorgota-sat Finari, 1 in comuna Poienarii Burchii-sat Poienarii Rali, 1 in comuna Brazi-sat Brazii de Jos). Analizele efectuate de DSVSA Prahova au iesit pozitive, ele fiind trimise pentru confirmare la Bucuresti. S-a facut evaluarea stării de sănătate a porcilor, urmand ca in cursul zilei de astazi sa fie ucisi si ingropati.

Autoritatile locale continua recensamantul suinelor din zonele afectate de PPA, iar echipajele Inspectoratului de Politie Judetean Prahova continua controalele in trafic ale autovehiculelor care pot transporta animale/carne/produse din carne de porc pe caile rutiere”, se arată în comunicatul Prefecturii Prahova.

Autoritățile avertizează cetatenii sa anunte medicul veterinar la primele semne ale bolii: porcul nu mananca, bea multa apa, are scaune diareice care pot alterna cu constipatie, face febra peste 40 de grade Celsius si nu se poate ridica in picioare. Boala are un ritm accelerat, iar animalul moare la scurt timp dupa ce s-a imbolnavit. Dintr-o scăpare legislativă, pentru porcii care au murit de PPA înainte ca  virusul sa fie confirmat, nu se fac despăgubiri. Așadar anunțați medicul veterinar imediat ce animalul dă semne de boala. Despăgubirea se face la prețul pieței, 10-12 lei/kg in viu.

 

Verifică şi

Accident pe DN1, la Blejoi. Două persoane dintr-o ambulanţă privată sunt încarcerate

Accident rutier pe DN1 in localitatea Blejoi. Sunt implicate un autoturism cu dializați de la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *