miercuri , 15 iulie 2020
Acasă / Administratie / Pesta porcină africană s-a extins în patru comune din Prahova

Pesta porcină africană s-a extins în patru comune din Prahova

Prefectura Prahova anunță că virusul pestei porcine africante s-a răspândit și în alte comune decât cele in care fuseseră depistate până vineri. Astfel, în acest moment, au fost confirmate animale cu PPA în patru localități: Poienarii Burchii, Șirna, Gorgota și Târgșorul Vechi, ceea ce înseamnă că zona de siguranță s-a extins inclusiv la Ploiești. 

”De la depistarea primului focar de pestă porcină africană (PPA) din județul Prahova, din data de 9 iulie 2019 și până astăzi, 15 iulie 2019, au fost confirmate în total 8 focare. Astfel, vineri, 12 iulie, ora 12:00, s-a intrunit C.L.C.B. Prahova in cadrul căruia au fost aprobate 5 Hotarari privind Planurile de masuri pentru combaterea a 5 focare de PPA din județ, confirmate în dupa amiaza zilei de 11.07.2019 prin Buletine de Analize emise de IDSA Bucuresti. (4 focare la porci domestici si 1 focar la porc mistret ). Echipele DSVSA Prahova s-au deplasat în teren, la focarul la porc domestic din localitatea Târgșorul Vechi, pentru uciderea porcului, dezinfectie si ingropare.

În cursul zilei de sâmbătă, 13 iulie 2019 au mai fost confirmate, prin Buletine de Analize emise de IDSA Bucuresti, alte 3 focare de PPA la porci domestici, astfel:
-2 în gospodării din comuna Gorgota-sat Crivina, fiind uciși 2 porci.
-1 în comuna Șirna- 2 porci domestici găsiți morți pe raza U.A.T. Șirna.

De asemenea, au apărut 2 suspiciuni de PPA (1 in comuna Poienarii Burchii –sat Poienarii Rali și 1 in comuna Gorgota-sat Poienarii Apostoli). Au fost efectuate analize de catre DSVSA Prahova (rezultatul fiind pozitiv), analize care au fost trimise, in cursul zilei de 13.07.2019, la IDSA Bucuresti pentru confirmare . Au fost ucisi 2 porci.

Toți porcii ucisi au fost îngropați în groapa destinată neutralizării cadavrelor porcilor ucisi/morti din cauza PPA avizată de DSVSA, Garda de Mediu, DSP si SGA din Prahova.

Noile cazuri de PPA se află in zona de protecție/supraveghere a focarelor anterioare.
Autoritatile locale continuă recensământul suinelor din zonele afectate de PPA, iar echipajele mobile ale Inspectoratului de Politie Judetean Prahova continuă controalele în trafic ale autovehiculelor care pot transporta animale/carne/produse din carne de porc pe căile rutiere. Până acum nu au fost descoperite autoturisme care transportau animale.

Astăzi, 15.07.2019, de la ora 14.00, se va întruni Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor pentru a aproba cele două hotărâri privind planurile de măsuri pentru combatarea ultimelor două focare”, se arată în comunicatul de presă al prefecturii.

Verifică şi

Controale în piețe, terase, magazine și alte spatii publice în Prahova

În perioada 03-19 iulie 2020, vor fi constituite echipe mixte de control, formate din reprezentanți …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *