joi , 21 ianuarie 2021
Acasă / Social / Mărţişor şi o vorbă bună pentru prahovence cu dizabilităţi

Mărţişor şi o vorbă bună pentru prahovence cu dizabilităţi

Mai multe doamne, membre ale Asociaţiei Judeţene a Persoanelor cu Dizabilităţi Prahova, au participat astăzi la un eveniment dedicat Zilei Femeii, un eveniment menit să ajute la integrarea acestei categorii în societate, organizat în Clubul Seniorilor Petrotel Lukoil. Cele 40 de femei au fost întâmpinate de către organizatori-rafinăria ploieşteană şi Clubul Rotary Ploieşti cu flori, cadouri, prăjituri, dar mai ales cu o vorbă bună.

Asociaţia este înfinţată din 1991 şi este prima data când se organizează un astfel de eveniment pentru membrele noastre. Este o surpriză foarte mare şi le mulţumim organizatorilor. Eu nu sunt preşedinte de mult timp, dar am fost voluntar în ultimii 17 ani. Persoanele cu dizabilităţi se lovesc de multe probleme în momentul în care trebuie să se integreze în societate. E vorba de venituri foarte mici, dar cel mai greu este că se simt marginalizaţi în societate. În privinţa angajărilor să ştiţi că am găsit firme care sunt dispuse să angajeze persoane cu dizabilităţi, dar cel mai greu este modul în care sunt priviţi, modul în care se simt priviţi”, a explicat Marius Chereş, preşedinte APD Prahova

Doamna Marioara spune, însă, că totul este mai uşor în viaţă dacă priveşti lucrurile cu optimism. Doar aşa nu te simţi diferit, doar aşa poţi să trăieşti la fel ca ceilalţi deşi ai o problemă de sănătate. “Nu mă simt marginalizată pentru că sunt foarte optimistă. Cred că e foarte importantă atitudinea pe care o ai în faţa bolii. Poate că eu sunt norocoasă, dar am fost operată de cancer malign în urmă cu 7 ani şi sunt încă aici. Mă bucură să merg la asociaţie, să vorbesc cu oamenii şi mă bucură evenimentul de astăzi, pentru că am fost bine primiţi aici. Poate şi pentru că cei de aici sunt pensionari şi ne-am simţit bine împreună. Am găsit înţelegere şi o vorbă bună şi asta e de fapt ceea ce ne dorim toţi“, spune Marioara Udeanu, membru APD.

De fapt această vorbă bună este ceea ce le trebuie persoanelor cu dizabilităţi, susţin şi psihologii. “O problemă medicală care afectează fizicul, afectează în primul rând psihicul celui în cauză. Noi, societatea, trebuie să fim mai empatici, să-i înţelegem şi să-i încurajăm pe aceşti oameni pentru ca ei să nu se simtă excluşi “, a explicat Monica Zmeureanu, psiholog.

De altfel, asta a fost intenţia organizatorilor: să întindă o mână spre prahovenii care au astfel de probleme de incluziune socială.

Considerăm că acesta e un mărţişor oferit din inimă doamnelor care întâmpină mai multe provocări decât aceea de a fi mame, iubite, colege. sunt femei care au probleme grave de sănătate într-un sistem care nu e întotdeauna atât de bine pus la punct încât să le sprijine nevoile. Încercăm să le oferim optimism. Poate din poveştile lor vom învăţa şi noi”, a declarat Dana Dănulescu, purtătorul de cuvânt al Rafinăriei Petrotel Lukoil Ploieşti.

Reprezentanţii Clubului Rotary vor chiar să facă o propunere legislativă pentru ca anumite categorii de persoane cu dizabilităţi să nu se mai prezinte anual în faţa comisiilor de atribuire a gradului de handicap. Este vorba despre oameni a căror situaţie medicală nu se poate schimba şi care sunt umiliţi în fiecare an să stea la cozi pentru a demonstra o stare de fapt.

Verifică şi

Video: Dreptul la replică al fostului director de la CE “Virgil Madgearu” din Ploieşti faţă de schimbarea sa din funcţie

„Consider că am avut un mandat de director cu provocări, frumos, un mandat performant!” a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *