miercuri , 29 ianuarie 2020
Acasă / Social / Grevă de o săptămână la Salina Slănic. Nimeni nu încarcă sare pentru deszăpezire

Grevă de o săptămână la Salina Slănic. Nimeni nu încarcă sare pentru deszăpezire

De o săptămână, cei peste 200 de salariaţi ai minei de la Slănic Prahova protestează împotriva salariilor mici şi a investiţiilor în retehnologizare la locul de muncă. Deşi oamenii sunt în grevă, conducerea SALROM nu e dispusă să negocieze vreo mărire de salariu. Salariaţii stau afară pe un ger naprasnic  si nu vor sa renunţe. In tot acest timp, tone de sare stau nelivrate, iar soferii camioanelor care formează cozi întinse pe kilometri întregi stau şi aşteaptă fără nicio speranta.

 

Mesajul protestatarilor este unul singur: nu cer altceva, decat ceea ce cred ei ca li se cuvine. S-au saturat sa munceasca pe un salariu de nimic, in conditii grele de lucru. “Ultima discutie pe care am avut-o cu domnul director general Matei, împreuna cu reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului a fost joi. Joi de dimineata, oamenii au muncit, in speranta ca se va rezolva ceva, dar nu s-a rezolvat absolut nimic”, a declarat  Alexandru Drăgoi, lider de sindicat.

Nu vă ascund faptul că acest conflict putea fi evitat, dacă directorul ar fi ţinut cont de ceea ce am discutat în 2017. Încă din luna noiembrie am solicitat să se mărească un pic salariul, pentru că asta e cea mai mare durere. Iniţial s-a spus că uşa rămâne deschisă şi o să obţinem ceva, dar după ce a văzut iarna aceasta uşoară şi lipsa comenzilor de sare pentru drumuri, ne-a dat la întors, că nu sunt bani, dar oamenii s-au săturat de minciuni şi promisiuni. Acum ar trebui să livrăm comenzi, cam 3.000 de tone. Dacă conflictul se încheie, noi vrem să începem munca, să lucrăm chiar şi sâmbătă şi duminică ca să onorăm comenzile“, spune şi Constantin Mocanu, liderul de Sindicat minerii din subteran.

Chiar daca afara era un frig de crapa pietrele toti angajatii au iesit sa isi strige nemultumirea. In afara de salarii, oamenii cer si investitii. Nici in mina de exploatare, nici in cea de turism nu s-a mai investit vreun sfant. Iar sta atrage dupa sine pericol atat pentru lucratori, cat si pentru vizitatori.

După 42 de ani de muncă am un salariu de 1.900 de lei. Cu banii ăştia nu poţi să trăieşti. Şi toţi ne chinuim aşa. De ani de zile nu s-au făcut investiţii, facem lucru manual, totul e rudimentar, facem noduri la fiecare jumătate de metru de sfoară ca să putem să facem ceva. Eu lucrez în moară şi acolo e la fel. Instalaţia e veche de 50 de ani şi nu se poate respecta tehnica securităţii muncii şi deşi nimic nu e sigur, eu, alături de colegii mei semnez în fiecare lună protecţia muncii“, spune şi Vasile Chircă, mecanic.

 

Din poarta unitatii de la Slanic si pana la intrarea in oras stau trase pe dreapta zeci de camioane care asteapta sa fire incarcate. Soferii nu stiu insa cat ar mai fi nevoie sa stea. Mulţi stau acolo de marţea trecută, când a început conflictul de muncă.

 

Minerii de la Slanic sunt mai convinsi ca niciodata ca nu vor sa cedeze. Daca nu se iau masuri imediate, protestatarii ameninta ca vor intra si in greva foamei.

Verifică şi

Sărbătoarea Zilei Unirii Principatelor cu bucate româneşti, la Restaurant Orizont

Restaurantul Orizont din Ploieşti invită pe toţi cei care simt româneşte să i se alăture …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *