Camera de Comerţ şi Industrie Prahova a lansat astăzi unul dintre proiectele cu ajutorul cărora mai mulţi prahoveni ar putea deveni antreprenori. Este vorba despre programul „Smart Start Up-antreprenoriat inovativ şi sustenabil în Sud Muntenia” în cadrul căruia 570 de persoane din mai multe judeţe ale ţării vor urma cursuri de antreprenoriat, iar cele mai bune 72 planuri de afaceri vor putea sta la baza unei firme nou create cu fonduri europene.
Valoarea totală a proiectului este de 18 milioane de euro, bani care vor ajunge la beneficiari din judeţele Prahova, Ialomiţa, Călăraşi, Argeş, Dâmboviţa, Teleorman şi Giurgiu. Cursurile se adresează în primul rând persoanelor inactive pe piaţa muncii, dar şi persoanelor angajate.
"Acest proiect este destinat persoanelor de peste 18 ani, (cu studii liceeale, chiar dacă nu a absolvit examenul de bacalaureat) din grupul ţintă şomeri, persoane inactive-în care intră studenţi şi mame casnice sau aflate în îngrijire copil şi angajaţilor din orice domeniu care doresc să-şi înfiinţeze un start up. Proiectul este împărţit în trei etape: prima etapă este cea de selectare a grupului ţintă şi formare profesională, pentru că toţi vor urma cursul de competenţe antreprenoriale, curs autorizat ANC, în urma căruia vor primi o diplomă. Cursul, care durează 40 de ore, va avea o parte teoretică şi una practică. Fiecare cursant va întocmi un plan de afaceri, pentru afacerea pe care vrea să o pornească. Aceste planuri vor fi jurizate şi cele mai bune 72 vor primi finanţare să fie puse în practică", a explicat Iulian Ghiocel, managerul de proiect.
Adică 35.000 de euro, bani care vor fi daţi în două tranşe. Prima este un avans de 75% din bani pentru înfiinţarea firmei şi alte chetuieli necesare demarării afacerii, iar a doua tranşa va ajunge când firma şi-a început deja activitatea şi antreprenorul poate demonstra că afacerea merge. Patronul firmei este obligat prin proiect să angajeze pe o perioadă de 18 luni minim două persoane. Astfel, programul va genera şi 144 de locuri de muncă.
Nu intră în program planurile de afaceri care vizează o activitatea agricolă. Pentru judeţul Prahova, afacerile se vor dezvolta doar în Ploieşti şi Câmpina.
Doritorii pot avea o altă firmă dar la care să nu fie acţionari majoritari sau administratori sau pot avea deja un PFA. De altfel, este foarte important să ştiţi că programul nu vă permite să bâjbâiţi. Sunt avantajaţi cei care desfăşoară deja o activitate care s-a dovedit a avea succes, au identificat deja o piaţă pentru businessul lor. Chiar dacă programul nu condiţionează o sumă de bani pe care să o aibă beneficiarul, este bine să vă gândiţi că afacerea nou creată trebuie să meargă, în caz contrar, în urma unui control puteţi fi pasibili de a înapoia toţi banii.
Camera de Comerţ şi Industrie Prahova nu este la primul proiect de aceste gen.
"Am început anul 2018 în forţă. Avem patru proiecte de acest gen pe noul program 2014-2020 pe Capital uman şi încă două-unul finanţat de guvernul Elveţiei şi încă unul în Reţeaua Internaţională Enterprise. Diferenţa esenţială într fostul program POSDRU şi actualul POCU este că acum oamenii nu vor fi numai formaţi la cursuri, ci li se va da ocazia să-şi deschidă afaceri proprii cu bani de la UE", a adăugat Aurelian Gogulescu, preşedinte CCI Prahova.
Cei care doresc să se înscrie în acest program o pot face atât la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova, cât şi online pe site-ul antreprenormuntenia.ro. Cursurile vor începe din luna aprilie 2018. O limitare a programului este că persoanele care au făcut un curs similar într-un alt proiect nu se mai pot înscrie şi la acesta.