vineri , 7 mai 2021
Acasă / Economic / Alimente mai scumpe din luna martie. Vezi motivele producătorilor!

Alimente mai scumpe din luna martie. Vezi motivele producătorilor!

Alimentele s-ar putea scumpi cu 6-8%, susţin reprezentanţii sindicatelor din industria alimentară, care motivează aceasta prin faptul că toate costurile de producţie s-au scumpit, iar leul s-a depreciat. 

„S-a scumpit energia, s-au scumpit gazele şi celelalte utilităţi. Sigur, acestea nu reprezintă mult în costurile de producţie, dar au o influenţă. S-a mai scumpit, însă, şi transportul, fiind majorate preţurile la carburanţi, odată cu creşterea accizelor. Toate acestea vor determina majorarea cu 6-8% a preţurilor alimentelor la raft, şi să ştiţi că 6% nu e deloc puţin”, a spus Dragoş Frumosu, citat de Mediafax.

Acesta a mai spus că  „70% din carnea folosită ca materie primă vine din import, la fel şi 20% din laptele folosit ca materie primă sau 5% din produsele de panificaţie-patiserie, care vin congelate. În aceste condiţii, deprecierea leului se va vedea în preţurile de la raft”.

Vom vedea asta din luna martie, spune Frumosu, care apreciază că producătorii de alimente nu vor putea absorbi aceste creşteri de costuri, astfel încât să atenueze scumpirile, majoritatea fiind la limita supravieţuirii. „Pentru a evita scumpirile, firmele mici – cum sunt cele de patiserie sau carmangerie – ar trebui să se închidă efectiv, iar firmele mari, care lucrează pe schimburi, să renunţe la producţia de pe un schimb”.

La toate acestea se adaugă taxele de raft pe care le percep marile magazine şi care înseamnă o scumpire a produsului cu 25-30% faţă de preţul stabilit de fabrici.

fotografie cu caracter ilustrativ

 

Verifică şi

Angajaţii firmelor mari şi mici pot fi vaccinaţi anti-covid chiar la serviciu. Află cum!

Dacă au condiţii necesare, angajatorii pot organiza campania de vaccinare la propriul sediu, în parteneriat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *