Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcțiile pentru Agricultură Județene, continuă aplicarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate” .
Valoarea sprijinului financiar acordat este de 3.000 euro/beneficiar/an şi se acordă celor care exploatează culturi de tomate în spaţii protejate, pe o suprafaţă de minimum 1.000 mp.
La nivelul judeţului Prahova, au beneficiat de acest program de sprijin a produselor deficitare „Tomate în spații protejate”, un număr de 270 fermieri care au primit câte 13.481,4 lei, reprezentând contravaloarea a 3000 euro. Total suma încasată la nivel de județ 3.639.978 lei.
Numărul mare de fermieri care s-au înscris în acest program demonstrează interesul deosebit manifestat pentru această formă de sprijin, iar banii primiţi vor fi investiţii pentru achiziţionarea de inputuri, sisteme de irigat şi centrale de încălzit pentru perioada rece. Sperăm ca, pe anul 2018, să crească numărul beneficiarilor acestui program de sprijin.
BENEFICIARI ELIGIBILI:
-producători agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător;
-producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale;
-producători agricoli persoane juridice;
-să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate (sere, solarii) de minim 1000 mp;
-să obțină o producție de minim 2 kg tomate/mp;
-să facă dovada valorificării unei cantități de tomate de minim 2000 kg, cu documente justificative (bon fiscal/facturi/filă/file din carnetul de comercializare);
-să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol;
-să facă dovada valorificării producției în lunile 1 ianuarie - 31 mai, inclusiv și respectiv 1 noiembrie - 20 decembrie inclusiv.
DOCUMENTE SOLICITATE (original și copie):
-cerere de înscriere în Program la Direcția pentru Agricultură Județeană Prahova;
-copie BI/CI persoană fizică sau împuternicire/procură notarială + copie BI/CI reprezentant legal (forme juridice);
-copie atestat de producător;
-copie certificat de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului/ Registrul național al asociațiilor și fundațiilor;
-dovadă cont activ bancă sau trezorerie;
-adeverință în original Primărie - registrul agricol cu suprafața de teren utilizată în anul 2018, în baza oricărui act juridic ce conferă dreptul de folosință;
-declarație pe propria răspundere a beneficiarului.
Pentru a primii sprijinul acordat, solicitanţii se înregistrează în Registrul unic pentru accesarea acestui program şi apoi sunt verificaţi la înfiinţarea culturii, respectiv începutul rodirii. După verificare, de către specialiştii Direcţiei pentru Agricultură Judeţene, următoarea etapă era aducerea documentelor justificative (bon fiscal/fila / file din carnetul de comercializare/factură) care să ateste comercializarea producţiei de tomate obţinută în spaţiile protejate în perioadele 1 ianuarie – 31 mai, inclusiv și/sau 1 noiembrie – 20 decembrie 2018, inclusiv.