miercuri , 26 februarie 2020
Acasă / Economic / Prahova, pe locul 4 la nivel naţional în funcţie de PIB

Prahova, pe locul 4 la nivel naţional în funcţie de PIB

A fost un an bun din punct de vedere economic pentru judeţul Prahova. Dacă anul trecut, se afla pe locul 5 în clasamentul la nivel naţional în funcţie de PIB, în 2017, prognoza clasează judeţul nostru pe locul 4, după Bucureşti, Constanţa şi Cluj, cu o sumă de 30,8 miliarde de lei, adică 4% din PIB-ul ţării. 

“Anul care tocmai se încheie a fost ceva mai bun decât 2016 din punct de vedere economic. judeţul Prahova este  printre primele patru judeţe din punct de vedere al PIB-ului cu o creştere de 42%, iar PIB-ul pe cap de locuitor în Prahova a ajuns undeva la 10.700 de euro. Creşterea se datorează pe de o parte firmelor care au activitate de export mult mai vizibilă şi mai puternică decât în anii precedenţi, mai ales în domeniul petrolier, dar pe de altă parte creşterea este influenţată şi de scăderea numărului de locuitori din judeţ, cu mult sub 800.000”, a explicat Aurelian Gogulescu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova. 

Principalii parteneri ai judeţului Prahova pentru activitatea de export sunt Italia, Germania, Franţa, Marea Britanie şi Republica Moldova. De la noi pleacă spre aceste ţări şi altele: maşini, aparte, echipamente electrice, produse alimentare, băuturi, tutun, produse minerale, produse textile şi confecţii.

În 2017 au fost înregistrate în Prahova 3.021 de firme noi, adică 2,90% din numărul firmelor înregistrate la nivel naţional. dintre acestea 120 de firme au capital străin. totodată, anul acesta 576 de firme din judeţ şi-au suspendat activitatea , 2.642 şi-au radiat activitatea, iar 1.073 de firme s-au dizolvat. 

În ceea ce priveşte numărul de salariaţi, în octombrie 2017 în Prahova erau înregistraţi 178.877 de salariaţi, majoritatea în societăţi comerciale. Rata şomajului a ajuns în Prahova la 3,08% în timp ce la nivel naţional acest indicator este de 4,04%. Câştigul salarial mediu net în Prahova este la ora actuală de 2.205 lei.

 

Verifică şi

Workshop la CCI Prahova: „Creșterea performanței companiilor românești în regiunea extinsă a Mării Negre”

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), împreună cu Camera de Comerț și Industrie …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *