Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Prahovenii, atraşi de fonduri europene pentru activităţi agricole la ţară

14 decembrie 2017
Share:
Prahovenii, atraşi de fonduri europene pentru activităţi agricole la ţară

Prahovenii au accesat în 2017 fonduri europene în valoare de peste 10 milioane de euro prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 în proiecte pentru care deja s-au făcut plăţi. În plus, alte 294 de cereri de finanţare în valoare de 75 de milioane de euro aşteaptă să fie analizate. În afară de asta s-au constituit şi 9 grupuri de acţiune locală cu strategii ce însumează 18 milioane de euro. 

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a efectuat, în anul financiar 2017, plăți în valoare totală de 1,75 miliarde de euro către fermieri, procesatori, antreprenori și autorități publice locale – fiind înregistrat cel mai ridicat nivel al plăților efectuate într-un an prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), anunţă printr-un comunicat de presă Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Prahova.

De la demararea Programului Național de Dezvoltare Rurală în 2015, AFIR a primit solicitări de finanțare în valoare de peste 6,8 miliarde de euro și a semnat 42.000 de contracte de finanțare cu beneficiarii proiectelor de investiții în valoare totală de 2,8 miliarde de euro, fonduri europene nerambursabile.

Valoarea totală a plăților efectuate de AFIR până la acest moment se ridică la peste 2,4 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de absorbție de 30% din alocarea de 8,12 miliarde de euro a Uniunii Europene disponibilă până la finele anului 2023.

Cele mai multe solicitări de finanțare depuse on-line în judetul Prahova în anul 2017, sunt pentru înfiinţarea de activităţi agricole în spaţiul rural.

Astfel, prin intermediul submăsurii sM 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, s-au primit 50 cereri de finanțare în valoare de 0,75 milioane de euro și s-au semnat contracte de finanțare însumând 0,15 milioane de euro. Valoarea plăților transferate către fermieri  în acest an este de aproximativ 0,1 milioane de euro.

De asemenea, prin intermediul submăsurii sM 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, s-au primit 16 cereri de finanțare în valoare de 0,6 milioane de euro și s-au semnat contracte de finanțare însumând 0,4 milioane de euro. Valoarea plăților transferate către tinerii fermieri din Prahova în acest an este de aproximativ 0,4 milioane de euro.

Prin PNDR 2014-2020 fermierii au solicitat finanțare pentru investițiile în exploatații agricole sM 4.1 – Investiții in exploataţii agricole, fiind depuse 35 cereri de finanțare în valoare totală nerambursabilă de 21 milioane de euro. Pentru sM 4.1, AFIR a semnat în 2017 contracte în valoare de 3 milioane de euro și a transferat beneficiarilor prahoveni 1 milion de euro.

Prin PNDR 2014-2020 fermierii au solicitat finanțare pentru investițiile în exploatații agricole sM 4.1A – Investiţii în exploataţiile pomicole, fiind depuse 3 cereri de finanțare în valoare totală nerambursabilă de 0,9 milioane de euro. Pentru sM 4.1A, AFIR a semnat în 2017 contracte în valoare de 0,9 milioane de euro.

Prin intermediul sM 4.2 – Investiţii pentru procesarea/ marketingul produselor agricole, procesatorii din Prahova au depus 6 proiecte în valoare de peste 3 milioane de euro, din care AFIR a contractat 2 milioane de euro.

Prin intermediul sM 4.2 – Schema de ajutor de stat GBER - Stimularea dezvoltării regionale prin realizarea de investiţii pentru procesarea și marketingul produselor agricole în vederea obţinerii de produse neagricole, procesatorii au depus 9 proiecte în valoare de peste 6 milioane de euro, din care AFIR a contractat 3.6 milioane de euro.

Prin intermediul submăsurii sM 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, s-au primit 16 cereri de finanțare în valoare de 0,6 milioane de euro și s-au semnat contracte de finanțare însumând 0,4 milioane de euro. Valoarea plăților transferate către tinerii fermieri  în acest an este de aproximativ 0,4 milioane de euro.

Pe sM 6.2 - Sprijin pentru înființarea de activităţi neagricole în zone rurale s-au primit 22 cereri de finanțare în valoare de 1,1 milioane de euro și s-a semnat contracte de finanțare însumând 1,1 milioane de euro. Valoarea plăților transferate  în acest an este de aproximativ 0,8 milioane de euro.

 

De asemenea, pe  sM 6.4 - Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole, în 2017 s-au primit 15 de cereri de finanțare cu o valoare totală de 2,5 milioane de euro. Pentru acest sector, AFIR a semnat contracte de finanțare valorând aproximativ 2,4 milioane de euro. Valoarea plăților efectuate pentru beneficiarii sM 6.4 din Prahova este de peste 1 milion de euro.

 

Prin sM 4.3 - Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice, a fost depus 1 proiect în valoare de peste 0,8 milioane de euro.

 

Prin sM 7.2 - Investiţii în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică, au fost inregistrate on-line 18 proiecte de utilitate publică valorând peste 19 milioane de euro. AFIR a semnat cu autoritățile publice locale din Prahova în 2017 contracte în valoare de 12 milioane de euro și a efectuat plăți de 5,8 milioane de euro.

 

Prin sM 7.6 - Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural au fost inregistrate on-line 7 proiecte de utilitate publică valorând peste 3 milioane de euro. AFIR a semnat cu autoritățile publice locale din Prahova în 2017 contracte în valoare de 0,4 milioane de euro și a efectuat plăți de 0,2 milioane de euro.

De asemenea, in judetul Prahova s-au constituit 9 Grupuri de actiune locala (GAL) ale caror strategii insumeaza valoarea de 18 milioane de euro care va fi platita pana la sfarsitul perioadei de implementare a PNDR 2014-2020.

Sesiuni de primiri proiecte vor fi deschise si in anul 2018, toți cei interesați să depună cereri de finanțare, sau cei care deja beneficiază de fondurile acordate prin PNDR şi care au eventualele neclarităţi sau întrebări în înţelegerea mecanismelor procedurale de verificare a cererilor de finantare depuse pot consulta site-ul www.afir.info sau personalul Oficiului Judetean pentru Finantarea Investitiilor Rurale Prahova la numarul  0344/860289 sau să scrie pe adresa  ojfir.prahova @afir.info.