Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Galerie foto-"Basm rusesc", o expoziţie despre tradiţii şi oameni la Ploieşti

20 octombrie 2017
Share:
Galerie foto-"Basm rusesc", o expoziţie despre tradiţii şi oameni la Ploieşti

Ploieştenii mai pot vedea până mâine inclusiv, (între orele 10-13) la Casa Petrolistului din Petrotel Lukoil, o inedită expoziţie de fotografie şi costume tradiţionale ruseşti, majoritatea din secolul trecut, dar şi mai vechi. Denumită "Visând cu ochii deschişi, basm rusesc", expoziţia aduce în faţa publicului ploieştean costume din mai multe zone ale Rusiei, foarte bine păstrate, deşi unele sunt din secolul XVIII. 

Expoziţia face parte din evenimentul Zilele Culturii Ruse care se desfăşoară în această perioadă în România, sub patronajul ambasadei Federaţiei Ruse şi a Centrului de cultură şi ştiinţă rus de la Bucureşti. Aseară, expoziţia a fost deschisă în prezenţa directorului rafinăriei Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov, a doi deputaţi prahoveni, dar şi a unor reprezentanţi ai Amabasadei Rusiei şi a Centrului de Cultură Rus.

În ciuda timpului, materialele s-au păstrat bine şi la fel culorile lor. Podoabe de păr sau de purtat la gât, şorţuri tradiţionale sau rochii pentru nuntă, toate de femeie, din mai multe zone ale Rusiei, au fost adunate de o colecţionară, Anna Sund,  şi prezentate acum publicului ploieştean. Sofya, curatorul expoziţiei, ne-a prezentat costumul bunicii sale.

"Acest costum aparţine buncii mele şi are în partea de sus o bijuterie care se numeşte maniska şi aceasta este parte din faţă care se numeşte zanaveska.aceasta e cămaşa care se poartă pe dedesubt, iar aceasta este o fotă, ne-a explicat Sofya Zvonareva.

Când era mai mică, Sofya chiar a îmbrăcat acest costum foarte vechi.

"Da, când eram mai mică de înălţime l-am purtat, dar fără partea din spate care este purtată de femeile mai în vârstă, de obicei. Participam la cor şi mă mândream cu această ţinută. Tradiţia e foarte importantă, nu putem să trăim fără ea. Fără trecut nu există viitor, nu?", spune Sofya.

Frumoasa rusoaică a acceptat cu bucurie să fie modelul colegei sale Tatyana, cea care a realizat o minunată colecţie de fotografii cu fete tinere, îmbrăcate în costume tradţionale sau rochiţe moderne de inspiraţie etno.

"Costumele sunt aduse din diferite zone ale Rusiei, din nord, din sud, au peste 100 de ani şi erau purtate cu diferite ocazii. Colecţia conţine şi un costum de nuntă din Arhanghelsk, dar şi costume care se purtau zilnic", spune Tatyana Davydova, fotograf.

https://www.youtube.com/watch?v=sEWgTEt_CyE&feature=youtu.be

Fotografiile care însoţesc această frumoasă colecţie spun povestea locurilor şi oamenilor care au purtat aceste costume. La fel şi coroniţele ruseşti de pus pe cap sau păpuşile din cârpe, fără chip, despre care se credea că ţin duhurile rele la distanţă de copilul din casă. Anul viitor, la Ploieşti se va face o expoziţie comună a portului popular românesc şi a celui rusesc, eveniment ce va fi găzduit de Palatul Culturii.