luni , 25 ianuarie 2021
Acasă / Social / Ministerul Sănătăţii a început livrarea către judeţe de vaccin hexavalent. În Prahova este, însă, lipsă şi de ROR

Ministerul Sănătăţii a început livrarea către judeţe de vaccin hexavalent. În Prahova este, însă, lipsă şi de ROR

Ministerul Sănătății a început de ieri livrarea noilor doze de vaccin hexavalent în țară. Peste 245 de mii de doze de hexavalent vor ajunge în cel mai scurt timp la cabinetele medicilor de familie și la direcțiile județene de sănătate, anunţă instituţia.

Cantitatea acoperă necesarul de hexavalent pentru următoarea perioadă (cca. 5 luni), iar dozele vor ajunge în toate județele României conform calendarului programat. Acest vaccin protejează împotriva mai multor boli: difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, boli determinate de Haemophilus Influenzae, Hepatita B.

“Facem precizarea că tranșa actuală, de 245.498 de doze, este livrată înainte de termenul contractual stabilit în contractul de achiziție, respectiv lunile iulie și octombrie 2017.

De asemenea, subliniem faptul că Ministerul Sănătății a demarat toate procedurile de achiziție a vaccinului hexavalent pentru următorii patru anii (2018-2022), măsură care va preveni eventualele discontinuități de aprovizionare cu acest tip de vaccin.

Pe această cale, reamintim faptul că Ministerul Sănătății a încheiat, în acest an, un contract pentru furnizarea unei cantități de 630.000 doze vaccin hexavalent. Prima tranșă, de 120.000 de doze și parțial a două tranșă de 44.229 de doze, au fost repartizate în țară în lunile aprilie și mai. După repartizarea dozelor curente, conform contractului de achiziție, urmează ca România să primească o nouă tranșă de vaccin hexavalent.

Prin urmare, avem toate motivele pentru a reasigura părinții, copii, medicii de familie și opinia publică că Ministerul Sănătății a luat decizii corecte, rapide și eficiente pentru a rezolva situația vaccinurilor”, se arată într-un comunicat de presă.

În Prahova, doar în cazul  serului ROR, combinat, care protejeaza  impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei, necesarul este de 13,738 de doze. In stoc, insa, sunt numai 3.152 de doze. Cel mai mare necesar pentru medicii de familie este 12.258 de doze, din care restanţieri sunt 9.557. Doar 2701 de doze, din totalul ce depăşeşete cu mult 10.000 au ajuns în Prahova. O altă mare lipsă este înregistrată în cazul vaccinului împotriva difteriei şi tetanosului, anunţa săptămâna trecută DSP Prahova.

“Pe locul doi este DITE, stoc 22 de doze, difterotetanos, la medicii de familie, necesarul fiind 5594. Adica 4163 de copii nu pot beneficia in prezent de serul atat de necesar. Lipsuri însemnate se inregistreaza si la vaccinul hexavalent. Sunt 2152 de doze, in loc de 3613 cat ar trebui sa existe.  Pe aceeasi lista ingrijoratoare se inscrie si serurul Tetraxim, impotriva difteriei, tetanosului, poliomelitei si tusei convulsive”, spunea dr. Marius Cardaş,purtătorul de cuvânt al DSP Prahova.

 

Verifică şi

Concert cu public dedicat Unirii Principatelor Române la filarmonica din Ploieşti

Concert dedicat Unirii Principatelor Române joi, 21 Ianuarie 2021, de la ora 19.00, cu Matei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *