Scade preţul tarifului la gunoi, dar Primăria Ploieşti va plăti penalităţi şi mai mari dacă se va fura în continuare din pubelele de colectare selectivă

După ce recent majorase tariful pentru gunoi, Primăria Ploieşti va micşora acest tarif până la finalul acestei luni. Aceasta nu este, însă, o veste bună, decât dacă vom reuşi să strângem mai multe deşeuri selectiv pentru că în caz contrar vom plăti penalităţi.
Astăzi, în cadrul conferinţei de presă primarul Adrian Dobre a anunțat că tarful la gunoi se va reduce de la 6,98 de lei de persoană pe lună fără TVA la 5,24 lei. Motivul reducerii stă în OG 48 din 2017 aprobată săptămâna trecută care prorogă plata taxei de mediu până la 1 ianuarie 2019.
Totodată, primarul a declarat că va lua legătura cu poliţia şi jandarmeria “care poate nu au înţeles că furtul peturilor şi al altor materiale reciclabile din pubele înseamnă o pagubă mare la bugetul local”, a explicat Dobre. Pentru că nu a colectat selectiv suficient, anul trecut, Ploieştiul a plătit către Administraţia Fondului de Mediu o penalizare de 1,2 milioane de lei, pentru că din 15% s-a reuşit strângerea doar a 7% deşeuri selective.
“Va trebui să ne pregătim pentru ceea ce înseamnă colectarea selectivă pentru că s-a redus şi acolo cuantumul penalităţii de la 100 de lei la 50 de lei, în schimb ţinta pe care trebuie să o îndeplinim a crescut de la 15% la 25%. Va trebui să strângem mai mult şi de aceea trebuie să ne gândim la un sistem de monitorizare a celor 250 de rampe de gunoi pe care le avem în oraş şi nu numai, ci a întregului oraş.
Vandalizarea acestor rampe şi furtul de materiale reciclabile înseamnă plăţi în plus pentru oraş. În plus vom fi atenţi şi la depozitarea ilegală a materialelor de construcţii pe lângă rampe. Asta se va face cu camere video, cu dispecerat, cu anunţarea poliţiei prin telefon ca să se intervină rapid. Va trebui să facem un studiu, ca sa integrăm şi şcolile aici şi pieţele etc. Este un proiect amplu”, a declarat primarul.
Pe raza municipiului Ploieşti există 30 de agenţi economici care primesc materiale reciclabile şi care nu îşi întreabă clienţii de unde aduc materialele, dar legea le dă voie să funcţioneze şi deci nu pot fi traşi la răspundere.