marți , 24 noiembrie 2020
Acasă / Administratie / Angajaţii de la Mediu vor salarii mărite ca ale tuturor funcţionarilor

Angajaţii de la Mediu vor salarii mărite ca ale tuturor funcţionarilor

În toată ţara au fost astăzi proteste ale angajaţilor agenţiilor de mediu. La Ploieşti, funcţionarii APM au declanşat un protest spontan între orele 10 şi 12. 18 angajaţi au stat timp de două ore în faţa sediului pentru a transmite guvernanţilor că se simt jigniţi, având în vedere că majorările salariale nu i-au cuprins şi pe ei. Deşi au studii superioare şi mulţi ani de vechime, oamenii au salarii foarte mici, de până la 2.000 de lei pe lună. Şi asta, deşi au foarte mari responsabilităţi şi sunt mai puţini decât ar trebui. Florin Diaconu, directorul APM Prahova, a declarat că şi-a susţinut subalternii în acest demers, ba chiar a trimis adrese pe la Ministerul Mediului pentru a rezolva această inechitate. La APM Prahova lucrează aproximativ 50 de angajaţi, dar unii dintre ei nu au putut protesta pentru că ocupă diverse funcţii pe munţi sau în alte zone ale judeţului.

Cu toate că protecţia mediului este un domeniu de importanţă strategică, reprezentând o vulnerabilitate, un risc şi o prioritate conform Strategiei Naţionale de Apărare a Țării pentru perioada 2015 – 2019, angajaţii din domeniul protecţiei mediului sunt remunerați în prezent conform celei mai mici grile de salarizare din întregul sistem bugetar. În perioada 2009– 2015, salariile personalului Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Agenţiilor Judeţene pentru Protecţia Mediului, care sunt în număr de 1934 de angajaţi nu au mai fost modificate.

“Federaţia Sindicatelor Unite din Mediu este alaturi de angajatii Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului si ai Agentiilor Judetene pentru Protectia Mediului si solicita decidentilor politici adoptarea de masuri urgente pentru eliminarea discriminarilor salariale fata de alti functionari publici, care au primit cresteri salariale substantiale in ultimii ani. SOLICITAM luarea unor măsuri în regim de urgenţă pentru a nu intra în colaps sistemul pentru protecţia mediului, prin susținerea în GUVERN/MINISTERUL MEDIULUI a majorării salariilor noastre, astfel încât cuantumul acestora să fie adus la nivelul celor din aceeași familie ocupațională–ADMINISTRAȚIE/instituție teritorială, respectând astfel conținutul Deciziei CCR nr.794/2016”, se arată în comunicatul Federaţiei Sindicatelor Unite din Mediu.

Federaţia Sindicatelor Unite din Mediu este alaturi si sustine angajatii Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului si ai Agentiilor Judetene pentru Protectia Mediului, pentru că în domeniul protecției mediului:

  • Se reduce constant numărul de angajaţi calificaţi din sistem, (unii noi angajați pleacă după o săptămâna sau o zi de muncă datorită volumului mare de muncă și a salariului mic.), lipsa personalului calificat care sa poata gestiona problemele complexe si diversificate din domeniul protecției mediului, imposibilitatea de a se mai găsii soluții pentru accesarea fondurilor europene sau evitarea procedurilor de infringement luând în considerare că sunt necesari ani de zile pentru formarea profesională a angajaților din acest domeniu.
  • Personalul “migreaza” catre alte institutii mai bine remunerate.

În situația în care nu se vor soluționa favorabil revendicările angajatilor din sistemul pentru protectia mediului se va ajunge la:

  • diminuarea ratei de absorție a fondurilor europene,
  • imposibilitatea funcționării sistemului pentru protecția mediului,
  • sistarea emiterii actelor de reglementare necesare accesării fondurilor europene (autostrăzi drumuri expres, modernizare/reabilitare de drumuri naţionale/judeţene, sisteme de management integrat al deşeurilor, sisteme de canalizare, parcuri industriale, conducte de transport gaze naturale, linii electrice aeriene, planurile pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor pentru fiecare bazin hidrografic în parte, reabilitare linii cai ferate de călători şi de marfă, cariere, planuri de management, parcuri eoliene, strategii, etc.),
  • neîndeplinirea obligațiilor stabilite prin TRATATUL DE ADERARE A ROMÂNIEI LA UNIUNEA EUROPEANĂ,
  • nerespectarea termenelor de raportare de către România, în calitate de stat membru UE, poate genera riscul declanșării procedurii de infringement, situații care vor determina costuri mult mai mari din partea Statului Român decât costurile generate de o creștere salarială pentru 1934 de salariați.

“Dacă revendicarile noastre juste nu vor fi soluționate favorabil, suntem decişi să declanşăm conflictul colectiv de muncă întrerupându-ne activitatea pe timp nelimitat. FEDERATIA SINDICATELOR UNITE DIN MEDIU sustine angajatii Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului si ai Agentiilor Judetene pentru Protectia Mediului si trage un semnal de alarma privind posibilitatea intrarii in colaps a intregului sistem pentru protectia mediului, responsabilitatea pentru aceasta situatie revine exclusiv Guvernului Romaniei”, se arată în comunicatul de presă.
Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/protest-al-angajatilor-din-mediu-in-toata-tara_345594.html#ixzz4bKrpPAfe

Verifică şi

Ploieşti: Ziua Naţională a României, fără paradă, doar cu depuneri de coroane de flori

Primăria Ploieşti informează ploieştenii că manifestările dedicate sărbătoririi Zilei Naţionale a României, în data de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *