Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Video-Alexandru Sofrone a deschis un dom astronomic la Bucov cu fonduri dintr-un program Start-Up Plus

8 iunie 2021
Share:
Video-Alexandru Sofrone a deschis un dom astronomic la Bucov cu fonduri dintr-un program Start-Up Plus

Alexandru Sofrone are 31 de ani si este de fel din Constanta. În urmă cu 5 ani s-a mutat cu serviciul la Ploieşti şi de aici încearcă să dezvolte o afacere temerară. Cu ajutorul unui proiect pe fonduri europene, tânărul a deschis primul dom astronomic din Ploieşti, un loc în care vizitatorii mici şi mari să poată viziona în condiţii speciale filme documentare despre cosmos. De mic a fost pasionat de astrologie, aşa că a dorit să împărtăşească şi cu alţii pasiunea sa.

În momentul în care a auzit de linii de finanţare care l-ar putea ajuta, Alex s-a interesat cum le-ar putea accesa.

"Din 2018 am început să studiez şi din 2019 am depus dosar pentru obţinerea unor fonduri europene. Investiţia se ridică la 80.000 de euro, din care eu am venit cu jumătate. M-au ajutat foarte mult prietenii, pasionaţi şi ei de astronomie. Proiectul e depus pe linia Start Up Plus. În 2020 a fost amplasat undeva în afara Ploieştiului pentru a fi testat timp de un an să vedem cum rezistă la intemperii. Este exact cum spun producătorii. Rezistă la rafale de vânt de peste 120 de km la oră. Este pe un sistem tip fagure şi se îmbină ca un puzzle. Având formă sferică nu se depune zăpada pe el. Are o rezistenţă de până la 2,5 tone pe el, dacă ar cădea un copac pe el, cei din interior nu ar fi în pericol", a spus Alex.

Pandemia nu i-a permis deschiderea domului pentru vizitatori, aşa că până acum, Alex a trebuit să susţină din fonduri proprii toate cheltuielile.

"Termenul de implementare a proiectului este de un an şi în perioada asta am fost nevoit să susţin cu banii mei salarii şi alte cheltuieli pentru a nu pierde finanţarea. nu am putut primi nici ajutor financiar, pentru că nu aveam activitate în urmă, aşa că am fost nevoit să suport totul. În plus, în perioada asta am şcolarizat personalul pentru ca atunci când deschidem să fie cât mai pregătiţi. Am pierdut foarte mulţi bani, în perioada asta. Încurajez pe toată lumea să se vaccineze şi eu sunt vaccinat,  pentru că acest virus ţine totul pe loc şi nu e în interesul nimănui", a explicat Alexandru Sofrone.

Restricţiile pandemice încă în vigoare vor afecta în continuarea afacerea din cauza numărului mai mic de vizitatori care vor putea intra în acelaşi timp la o vizionare. De aceea singura şansă de a obţine profit, crede Alex, este să amplaseze şi în alte oraşe ale ţării obiective asemănătoare.

"În următorii 5 ani vrem să ne extindem în cât mai multe locaţii din România. Capacitatea reală a domului este de 50 de locuri dar noi am redus-o la 15 pentru siguranţa vizitatorilor. nu era însă o opţiune să nu deschidem. doar aşa voi vedea dacă merge, ce avem de corectat. Oamenii au reacţionat bine pe pagina de facebook şi asta ne-a încurajat mult", a declarat Alex.

https://youtu.be/gAk-kxKRQps

În schimbul unui bilet de intrare de 20 de lei, vizitatorii vor vedea filme documentare de câte 30 de minute despre spaţiul cosmic, dar şi despre alte teme interesante.

La bază, Alex este inginer chimist, dar a fost atras de foarte tânăr de domeniul antreprenorial.

Domul astronomic a fost inaugurat înainte de Ziua copilului în prezenţa lui Dumitru Prunariu, primul român care a zburat în spaţiul cosmic, spre încântarea a 20 de micuţi instituţionalizaţi la Concordia.