Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Un student de la UPG Ploieşti a obţinut medalia de aur la un concurs mondial de inovaţie din Indonezia. Ideea lui poate transforma apa din rafinării în curent electric

20 mai 2025
Share:
463396227-3574259039387577-1345868784390903576-n-jpg-1747760951.jpg

Studentul ploieştean Andrei Oprișescu Dulgheru a reuşit să ia medalia de aur la un concurs de idei de proiecte inovative World Youth Invention and Innovation Award în Indonezia. La cei 23 de ani ai săi, Andrei, care este un student eminent şi mai are în palmares multe premii şi burse câştigate, a uimit întreaga lume cu un proiect prin care apele uzate generate de rafinării pot fi transformate în energie. 

Andrei Oprișescu Dulgheru este student în anul IV al Facultăţii de Ingineria Petrolului şi Gazelor din cadrul UPG Ploieşti şi este la un pas mic de a deveni şeful de promoţie al generaţiei lui, după sesiunea din vară. Fost membru al lotului naţional de dezbateri academice al României, Andrei este preocupat de inovaţie. 

"Cu proiectul HydroShift am câştigat Black Sea Student Symposium care este cel mai mare concurs de lucrări ştiinţifice dedicat studenţilor din domeniul energiei din România şi are loc la Ploieşti în fiecare an în luna mai, după care am aplicat cu proiectul la un concurs în Indonezia care a fost acceptat de comisia de evaluări de acolo şi ulterior a câştigat aurul. Între cele două concursuri, cu acest proiect am mai câştigat şi alte premii şi granturi-cum ar fi Bursa Magna Cum Laude la UPG Ploieşti sau Bursa pentru Inovaţii, Brevete şi Cercetare de la ministerul Educaţiei şi bursa privată a companiei Tenaris-Roberto Rocca care e una selectivă deoarece sunt 30 de burse în ţară pentru toate facultăţile de inginerie din România", a explicat Andrei. 

Ideea ploieşteanului a întrecut proiectele depuse de reprezentanţi ai SUA și Coreea de Sud. Andrei ne-a explicat cum poate fi aplicat exact proiectul său, chiar dacă, spune el, costurile pentru rafinării ar fi destul de ridicate. 

"Industria de petrol şi gaz este împărţită în 3 sectoare: 1. operaţiunile de extracţie, producţie, foraj-prin care se ajunge la materia brută, 2. partea de rafinare-în care este procesată materia brută pentru a fi întrebuinţată în combustibili fosili şi alte produse finite şi 3. distribuţia -transportul acestor produse prin conducte. Proiectul meu este în domeniul economiei circulare. Cuplează partea de producţie cu cea de rafinare. Pentru o operaţiune de extracţie este nevoie de putere electrică, iar sondele sunt în general amaplasate în locuri unde nu ai acces la reţeaua naţională de curent electric, aşa că trebuie să produci chiar acolo curentul. În prezent asta se face prin grupuri electrogene care în esenţă sunt nişte motoare termice foarte mari în care se arde diesel pentru a produce curent electric cu care este pusă în funcţiune instalaţia de foraj. Ceea ce este rău pentru mediu e că o mare parte din ponderea poluării din foraj vine din arderea de diesel.

Aşa că eu m-am gândit cum să facem să obţinem energie electrică mai verde în zone unde doar diesel era o variantă. Soluţia are la bază folosirea unui rezidu din rafinare. Pentru a procesa un baril de petrol se foloseşte foarte multă apă care după ce trece prin multe procese este aruncată în râuri. Dar apa asta nu e chiar curată, mai are reziduuri de azot şi anumite elemente care facilitează creşterea algelor, care dacă se dezvoltă prea mult într-un ecosistem îl pot sufoca şi vietăţile de acolo mor.

Ideea este să folosim această apă periculoasă care sufocă spaţiile acvatice ca să producem curentul electric necesar funcţionării platformelor şi echipamentelor care acum funcţionează pe baza curentului electric produs cu diesel. Colectăm această apă şi o convertim în hidrogen printr-un proces de electroliză, astfel devenind hidrogen verde care poate fi transportat în mai multe forme până la persopectiva zonă a operaţiunii (se poate transforma în amoniac, se poate criogeniza, se poate transporta sub formă de gaz în butelii de înaltă presiune) şi foloseşte acest hidrogen pentru a produce curent electric. Cum? În loc de motorul diesel vom folosi o instalaţie ce are la bază o pilă de combustie care se foloseşte de hidrogen şi oxigen pentru a produce energia electrică, iar reziduul nu mai este gazul cu efect de seră, ci apă curată, chiar distilată. Deci ne putem folosi de gunoiul din rafinării ca să producem electricitatea necesară proceselor de foraj fără a mai polua în ambele sectoare", a explicat Andrei ideea sa "de aur".