Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Sorina Bătrânca este absolvent de sociologie, dar a preferat prăjitureala! Povestea unui început de afacere dulce făcută de o mamă din Ploieşti chiar la ea acasă

19 iunie 2017
Share:
Sorina Bătrânca este absolvent de sociologie, dar a preferat prăjitureala! Povestea unui început de afacere dulce făcută de o mamă din Ploieşti chiar la ea acasă

Sorinei Bătrânca i-a plăcut dintotdeauna să facă prăjituri. Atât de mult încât ori de câte ori trebuia să ducă un cadou simţea nevoia să-şi pună sufletul acolo şi să ofere un dar dulce. De ceva timp, însă, această pasiune a prins contur într-un început de afacere. Obişnuiţi cu prăjiturile ei delicioase, prietenii, rudele şi cunoştinţele i-au comandat dulciuri pentru toate evenimentele lor, încât acum, Sorina a început demersurile pentru înfiinţarea unei firme.

„Era necesar, pentru că ceea ce a plecat din pasiunea mea se transformă într-o afacere. Am încredere că totul o să meargă bine pentru că am primit reacţii pozitive din partea tuturor, iar comenzile s-au înmulţit. Sunt multe femei care la fel ca mine s-au gândit la aşa ceva, dar încerc să ies în evidenţă prin modul în care fac prăjiturile şi prin ingrediente de cea mai bună calitate”, explică Sorina.

Eu am gustat două dintre prăjiturile făcute de Sorina la workshopul mămicilor antreprenoare şi am apreciat calitatea şi inventivitatea. (n.a. Şi puteţi avea încredere, pentru că eu sunt mare consumatoare de prăjituri din comerţ!!) Acolo ea a participat făcând un schimb de servicii cu Loredana Mocescu. „Loredana m-a primit la workshop ca invitată a ei, eu am făcut prăjituri pentru eveniment şi fotografii. Este o foarte bună reclamă pentru că la eveniment au participat mămici sau viitoare mămici care ar putea să-mi devină cliente, de ce nu”, spune Sorina.

Sorina Bătrânca are 30 de ani, este din Ploieşti, este căsătorită şi are un băieţel de 3 ani şi 7 luni. A terminat facultatea de sociologie în Braşov şi a avut diverse locuri de muncă în general pe contracte de colaborare. „Am lucrat în asigurări, am făcut şi interviuri. Când am rămas însărcinată făceam un curs de management în turism şi eram în practică în Italia. M-am întors şi am vrut să mă angajez, dar am fost sinceră şi le-am spus angajatorilor că sunt însărcinată. Rezultatul a fost că nimeni nu a fost dispus să mă angajeze, drept pentru care nu am beneficiat de indemnizaţie pentru creşterea copilului.

Am trăit din veniturile soţului meu, care a fost foarte înţelegător, chiar şi când, după ce am născut am făcut o depresie urâtă de mă părărăsiseră toţi prietenii. Am întâlnit-o pe urmă pe Loredana Mocescu, care m-a consiliat, m-am liniştit, am început să-mi recapăt încrederea în mine şi să prăjituresc mai des. Mi-am dat seama că îmi place să fac prăjituri şi că asta se poate concretiza într-o afacere. Dacă la început făceam torturi cadou, pe urmă, rudele, prietenii, cunoştinţele au insistat să-mi plătească munca, ceea ce mi-a dat şi mai mult încredere în mine. Am făcut şi dulceaţă de banane, căpşune şi cireşe şi a mers foarte bine. Pentru prăjituri folosesc produse naturale ouă, lapte, făină de moară de la mama de la ţară pentru că oamenii simt premixurile şi asta găsesc la cofetării. De la cineva ca mine se aşteaptă la prăjitura de casă, aşa cum se făcea pe vremuri”, explică Sorina.

În tot acest timp a investit aproximativ 2.000 de euro în forme pentru torturi, brioşe şi prăjituri, tăvi, tot felul de matriţe, poşuri şi alte dispozitive necesare muncii de cofetar. „Mi-am dat seama repede că în instrumente trebuie să investeşti mai mult, pentru că ai nevoie de unele foarte bune. Mi-ar trebui şi un cuptor electric ca să pot să văd exact gradele, acum sunt mai mult pe intuiţie, dar e ok, nu am rebuturi. Cuptorul trebuie să mai aştepte pentru că acum sunt în curs de a legaliza începutul acesta de afacere şi costă ceva să deschizi o firmă. Am tot strâns bani pentru că nu îţi imagina că am câştiguri foarte mari. Cred, însă, că totul se leagă. În momentul în care vor ieşi actele am altă pornire pentru a-mi face reclamă şi voi accepta toate comenzile care vin. Soţul meu este un ajutor de nădejde şi atunci când am avut nevoie să fac 300 de prăjituri pentru un candy bar mi-a fost alături şi am avut pe cine să mă bazez. Cel mai tare mă bucură acum aprecierea şi faptul că mi-am găsit drumul. Am timp şi de copil şi de soţ şi de casă şi sunt optimistă că totul va merge bine”, spune Sorina.

După ce a primit cadou de la mătuşa ei o cameră foto, Sorina a început să fotografieze tot ce mişcă. În joacă, dar această aptitudine o va ajuta cu siguranţă în promovare. „Vreau să fac şi un curs de fotografie, dar nu de acela de iniţiere, ci ceva mai mult, pentru fotografie artistică. Deocamdată mă joc. La evenimente unde aduc şi prăjituri şi unde fac şi fotografii. Mă bucur că sunt apreciate şi prăjiturile şi pozele şi zic că e un început bun. Unul care promite!", zâmbeşte Sorina.

Pentru a se promova, Sorina a postat pe facebook bunătăţile făcute de ea şi pe care le puteţi găsi aici: https://www.facebook.com/prajituribune/?pnref=lhc