Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

România va rămâne în starea de urgenţă încă o lună!

14 aprilie 2020
Share:
România va rămâne în starea de urgenţă încă o lună!

Starea de urgenţă se prelungeşte cu încă o lună, adică pînă cel puţin pe 14 mai. Prelungirea a fost decretată astăzi de Preşedintele României, Klaus Iohannis, care a declarat că ne aflăm într-o criză gravă care impune măsuri pe măsură şi că fiecare dintre noi trebuie să fim responsabili pentru a ieşi cu bine din asta. 

"În mod evident, şcolile rămân închise şi se suspendă toate activităţile didactice care presupun prezenţa fizică în instituţiile de învăţământ. Se organizează, în măsura posibilităţilor, activităţi didactice online. am hotărât că guvernul va lua toate măsurile să fie asigurată securitatea alimentară a cetăţenilor prin continuarea aprovizionării producţiei, procesării, transportului şi furnizării către oameni a bunurilor de strictă necesitate. Pe durata stării de urgenţă se pot plafona preţurile la medicamente şi apartură medicală, la alimentele de strictă necesitate şi la serviciile de utilitate publică. am adăugat în decret o menţiune specială pentru situaţia în care se va constata o scădere a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale pe pieţele regionale. În acest caz, guvernul va lua măsurile necesare ca aceste scăderi să se reflecte în preţul plătit de consumator. Am menţinut măsura ca pe perioada stării de urgenţă pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu să se poată lua măsuri până la demitere a celor care ocupă funcţii de conducere în unităţi sanitare, direcţii de sănătate publică, case de asigurări de sănătate, servicii de ambulanţă, precum şi autorităţi publice centrale şi locale cu atribuţii în domeniul asistenţei şi protecţiei sociale, indiferent de statutul lor", a precizat Iohannis.

Decretul scoate în afara legii termenul de preaviz pentru angajaţii din centrele de asistenţă socială şi din instituaţiile MAI, care ar fi dorit să îşi dea demisia.