Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

România suspendă exportul anumitor antibiotice şi antitermice în contextul epidemiologic actual

19 ianuarie 2023
Share:
thermometer-1539191-1920-jpg-1674146216.jpg

Comisia Europeană a avizat favorabil solicitarea României privind adoptarea în procedură de urgență a suspendării temporare a distribuției în afara țării a anumitor medicamente din categoria antibiotice și antitermice cu administrare orală. 

Aceste medicamente au următoarele substanţe active: AMOXICILLINUM, AMOXICILLINUM + ACIDUM CLAVULANICUM,AZITHROMYCINUM, CEFUROXIMUM, CLARITHROMYCINUM, PHENOXYMETHYLPENICILLINUM, SULFAMETHOXAZOLUM + TRIMETHOPRIMUM, IBUPROFENUM SUSP. ORALA şi PARACETAMOLUM SOL. ORALA; SIROP

Măsura este una cu caracter temporar, se va aplica pe o perioadă de trei luni, în contextul situației epidemiologice actuale și este menită să asigure continuitatea disponibilității acestor medicamente pentru pacienții români. Măsura nu afectează exportul medicamentelor fabricate de către producătorii români, ci se referă doar la oprirea distribuției intracomunitare a medicamentelor alocate pieței din România.

Comisia Europeană: “În luna ianuarie 2023, autorităţile române au notificat Comisiei Europene proiectul de „Ordin privind aprobarea Listei medicamentelor antibiotice și antitermice cu administrare orală a căror distribuţie în afara teritoriului României se suspendă temporar pe o perioadă de 3 luni” şi au solicitat adoptarea în procedura de urgenţă prevăzută la articolul 6 alineatul (7) din Directiva (UE) 2015/1535. După examinarea proiectului de ordin, Comisia consideră că solicitarea adoptării în procedură de urgenţă este justificată.”

comunicat de presă Ministerul Sănătăţii

foto Pixabay cu caracter ilustrativ