Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Respectarea legii, campania electorală şi luminiţele de bucurat poporul "lui Covid"

2 decembrie 2020
Share:
Respectarea legii, campania electorală şi luminiţele de bucurat poporul "lui Covid"

De câteva luni, mai exact din martie de cand a început nebunia covid, am impresia că asist neputincioasă la o mare manipulare sau o mare incompetenţă. Nu m-am hotărât încă pentru că zilnic primesc semnale şi dintr-o parte şi din cealaltă. Ca orice jurnalist nici eu nu pot să stau fără ştiri. Scriu, iar fundalul sonor este un post de ştiri, nu unul de muzică. În ultima vreme, însă, m-am săturat şi de ştiri toată ziua că toate sunt despre covid. Firesc, că totul a fost atins de nebunie şi este greu să găseşti subiecte care să nu includă şi asta. (M-am bucurat enorm să scriu despre plantare de copaci, zilele trecute, dar până şi voluntarii erau tot cu măşti, deci...)

Aşa că mă uit seara la jurnalul principal şi din când în când, când nu mai pot să rabd fără, o oră în timpul zilei, că aşa e cu dependenţele..renunţi câte puţin, câte puţin. Personal, am încercat să scriu pe site cât mai puţine ştiri despre covid şi nu am dat zilnic statistica aia pe care o primim de la prefectură. Că m-am săturat de starea în care suntem, că nu vreau să panichez oamenii inutil, că nu vreau să ridic mingea la fileul nimănui, cu atât mai puţin acum, când mai sunt câteva zile până la alegerile parlamentare.

Aseară s-a deschis iluminatul festiv în Ploieşti. Frumos, am văzut în pozele şi filmările pe care mi le-au trimis prietenii, dar nu suficient ca să te calci în picioare acum, când totul va fi acolo pentru o lună de zile. Minim 30 de zile-maxim 36. Dar asta e doar părerea mea care nici fără pandemie nu mă dădeam în vânt după mulţimi.

Dincolo de dorinţa firească a oamenilor de a ieşi din case şi de a merge undeva de 1 decembrie şi a se bucura ca în vremurile normale, nu am putut să nu îmi pun mai multe întrebări.

Din martie şi până acum, o mulţime de firme s-au închis, mulţi oameni au rămas fără serviciu, copiii noştri s-au tâmpit „învăţând” de acasă, sistemul sanitar e cu fiecare zi mai aproape de colaps, pieţele s-au închis, restaurantele s-au închis, deschis, închis şi noi suntem pe zi ce trece mai trişti respirand prin masca. Asta e realitatea în care trăim şi pe care autorităţile locale ploieştene au poleit-o aseară cu luminiţe de sărbătoare.

Este însă cinic să chemi salvatorii pe scenă şi să le dai diplome de recunoştinţă, în vreme ce mulţimea stă cot la cot să vadă luminiţele. Sunt sigură că doamna doctor Nacu, invitată să aprindă iluminatul festiv, a văzut aseară o mulţime de potenţiali pacienţi şi că doar fineţea a oprit-o să nu spună asta în discursul său. Este cinic să chemi pe scenă jandarmi şi poliţişti să le mulţumeşti pentru efortul lor, când aceştia dau amenzi de luni de zile pentru nerespectarea măsurilor anti covid, aşa cum în mod normal, dacă era să aplice legea, ar fi trebuit să o facă şi aseară, întrucât manifestarea publică s-a ţinut cu mai mult de 100 de participanţi. Dar legea la noi se aplică când şi cum serveşte politicienilor şi dacă alegerile ne bat la poartă peste câteva zile putem să uităm puţin de reguli.

Aseară au ieşit mii de ploieşteni în stradă ca să se bucure. Aceste mii nu ar fi fost în pieţele care au fost închise sau în oboare, dar guvernanţii au decis că trebuie să mai ia nişte măsuri. Sau să se prefacă că încearcă să limiteze numărul îmbolnăvirilor. Oborul a fost deschis în urmă cu câteva zile cu unanimitate de voturi în consiliu local. PSD-ul, care mai are doi consilierii, a simţit chiar nevoia sa puncteze printr-un comunicat de presă că a fost de acord cu această măsură. Ca şi când dacă cei doi consilieri se împotriveau conta.

Cum era aia cu suprafeţele contaminate? Că virusul stă pe orice suprafaţă mult şi bine? E, dacă întrebi medicii liberali o să îţi spună că hârtiile nu înseamnă suprafeţe. Tot aşa cum nu e contact direct orice persoană cu care ai intrat în contact, ci doar aia cu care ai stat de vorbă minim 15 minute, la mai puţin de un metru şi fără mască, evident, ceea ce nu se poate clar într-un birou. Şi asta, desigur, se poate stabili doar în urma unei anchete epidemiologice, în care o să mintă toţi cei intervievaţi!

Aseară, ploieştenii au purtat măşti, motiv de încredere şi liniştire pentru toată lumea. Şi pentru ei şi pentru cei care i-au invitat acolo. Chiar mi-a comentat cineva pe facebook: „Dar am purtat mască, de ce să nu mergem la luminiţe!?” Şi acum începe discuţia despre mască, care în anotimpul acesta se umezeşte în maxim 15 minute şi pe care ar trebui să o schimbi, nu?, pentru că s-a umezit! Dar nu o faci şi o ţii acolo şi te îmbolnăveşti. Poate nu de covid, ci de altele, că cei mai mulţi dintre noi poartă masca aia până se scămoşează. Şi e bine ştiut că mediul umed este pe placul tuturor bacteriilor şi virusurilor. Dar te simţi în siguranţă cu mască! De atâta siguranţă ai şi uitat că tocmai te-ai scărpinat în ochi, evident, cu mâna murdară, că doar nu te poţi dezinfecta non-stop.

De atâta siguranţă, am şi uitat că tot ei, manipulatorii sau incompetenţii, că nu am ajuns încă la o concluzie clară, ne explicau că e nevoie să stai lângă o persoană 15 minute la mai puţin de 1 metru pentru a fi considerat contact. Deci cei pe lângă care treci pe stradă nu pot fi contacţi, nu? Dar tu trebuie să porţi mască, să uşurezi munca medicilor şi „efortul tuturor”.

Copiii noştri poartă mască „ca nişte super eroi” şi stau în casă toată ziua la şcoala on-line. Au cearcăne negre sub ochi şi sunt mai deprimaţi ca niciodată. Şi mai neştiutori ca niciodată pentru că sunt cu un ochi in telefoane şi cu celălalt la ce se predă. Dar de acum au luminiţe în oraş! Şi vin sărbătorile! Bine, mai puţin pe la bunica, că vrem să o protejăm! Păi de ce? Că doar purtăm toţi mască!

Până duminică s-a dat liber la luminiţe şi la sentimentul de siguranţă! La mulţumiri medicilor şi celor din prima linie! De luni ne vom întoarce la ale noastre! Dar până atunci să fie pâine şi circ! Sărbători fericite!