Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Reduceri la impozit pentru declaraţii depuse online şi plăţi anticipate

15 martie 2018
Share:
Reduceri la impozit pentru declaraţii depuse online şi plăţi anticipate

Astăzi, în cadrul şedinţei de guvern a fost aprobată ordonanţa de urgenţă care comasează cele şapte declaraţii de venit într-una singură pentru cei care au venituri de peste 1.300 de lei pe lună din activităţi independente, chirii etc, dar a fost şi reglementată situaţia drepturilor de autor.

Astfel, persoanele fizice care plătesc impozitul pe venit, CAS şi CASS, vor completa o singură declaraţie, noul formular depunându-se o dată pe an. Pentru anul acesta termenul limită este 15 iulie, iar declaraţia poate fi depusă şi electronic. Plata contribuţiilor va fi făcută efectiv până pe 31 martie 2019.

"Cei care au depus deja formularul 600, vor trebui să depună şi declaraţia unică pentru a şti care sunt veniturile sale pentru anul în curs şi pentru anul anterior. Sunt situaţii de la caz la caz dar noi am mers pe principiul, ceea ce există la nivelul ANAF ca şi informaţie, să nu fie solicitată încă o dată unui contribuabil. Acest pas e foarte important pentru că e vorba de pe o parte de simplificare, când vorbim de depunerea declaraţiei online-unde vom acorda o reducere de 5% a obligaţiilor de plată faţă de stat, mai mult, dacă se face o plată anticipată pentru veniturile estimate în anul în curs până pe 15 decembrie se mai adaugă o reducere de încă 5%. Se poate merge chiar şi pe un estimat de ZERO pentru anul curent, dar în acel moment, contribuabilul respectiv nu se mai bucură de reducerea pentru plată anticipată", a explicat Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor publice.

În ceea ce priveşte drepturile de autor, executivul a mers pe ideea stopajului la sursă şi scutirea pentru cei care sunt şi salariaţi a obligaţiilor de plată pentru contribuţiile de sănătate şi sociale. 

1 milion de români vor depunde declaraţia unică.