Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Primarul Ploieştiului: "14 comune şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova au votat majorarea tarifului la gunoi pentru Ploieşti. Este inacceptabil!"

15 iulie 2021
Share:
ANRSC a dat termen operatorului de salubritate pentru ridicarea gunoiului din Ploiesti

de Sabina Costache

Primarul municipiului Ploiești, Andrei Volosevici, a participat ieri la şedinţa AGA pentru Asociaţii implicaţi în Contractul de delegare prin concesiune a Gestiunii Activităţii de Colectare, Transport şi Transfer a Deşeurilor Municipale, în zonele: 2 Boldeşti – Scăieni şi 6 – Valea Doftanei, nr. 1972/13023 din 13.09.2016, contract gestionat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Parteneriatul pentru managementul deşeurilor –Prahova”.

Majoritatea celor prezenţi la şedinţa AGA a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară, prezidată de Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Prahova, a votat pentru majorarea tarifului pentru contractul de delegare prin concesiune a gestiunii activităţii de colectare, transport şi transfer a deşeurilor municipale.

Primarul Andrei Volosevici s-a abţinut de la vot, în conformitate cu împuternicirea primită din partea Consiliul Local al municipiului Ploiești, prin HCL 234/06.07.2021.

Astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, Andrei Volosevici a declarat: 

"Cu toţii ştim realităţile Ploieştiului în ceea ce priveşte gunoiul. M-am dus ieri la şedinţă să mă abţin, după decizia consiliului local. Abţinerea are, evident, acelaşi efect ca şi votul împotrivă. Dar din nefericire, 15 voturi au fost pentru a majora tariful. Pentru 2021 suma cu tot cu TVA ar fi de 12,83 de lei (n.a. tarif cu taxa de mediu pe lună pe localitate) sunt în postura în care marţi când va fi o şedinţă extraordinară să pun consilierii locali să ia act de acest tarif, pentru că fără revocarea acestei  hotărâri de consiliu din 2018 şi o hotărâre nouă prin care să se constate, că altceva nu văd ce, că noul tarif aprobat pentru populaţie este de 16,2 lei aproximativ. 

Mă gândesc la un referendum pentru ieşirea din ADI, şi pe o rectificare de buget, vedem exact ce înseamnă asta ca bani, pentru că mie mi se pare că uşor dar sigur ajungem să fim anexa la contract al acestui judeţ. Pe fond, 14 comune şi preşedintele Consiliului Judeţean au decis majorarea tarifului la Ploieşti, noi luând act de lucrul acesta, ceea ce mi se pare inacceptabil! Cea mai simplă modalitatea era să se constate, în baza contractului, faptul că Rosalul nu a plătit redevenţa. Eu am fundamentat corect atât majorarea de tarif cât şi rezilierea contractului cu Rosalul pentru consilierii locali, chiar dacă majorarea nu îmi face bine din punct de vedere politic". 

Deocamdată nu s-a făcut un calcul despre ce ar însemna în bani ieşirea din ADI, dar se va face. 

Totodată, primarul a declarat că a sesizat toate autorităţile abilitate să intervină pentru deblocarea problemelor legate de gunoi în Ploieşti: Garda de Mediu, Agenţia pentru Protecţia mediului, Prefectura Prahova, Consiliul Judeţean Prahova şi chiar va trimite un memoriu şi la primul ministru.