Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Prahova va putea accesa fonduri europene nerambursabile în valoare de 277 de milioane de euro. Află ce destinaţie au banii!

15 decembrie 2022
Share:
97f81e59-3b53-40fd-8bdb-42335079cec4-jpg-1671128446.jpg

Companiile și administrațiile publice locale vor putea accesa 277 milioane de Euro – fonduri europene nerambursabile dedicate exclusiv județului Prahova – pentru a face față provocărilor economice și sociale legate de tranziția către o economie verde, anunţă printr-un comunicat de presă Consiliul Judeţean Prahova. Finanțarea are la bază Planul Teritorial pentru o Tranziție Justă (PTTJ) în Județul Prahova, elaborat de Consiliul Județean Prahova, în parteneriat cu mediul de afaceri și alți parteneri sociali.

Lansarea, la nivel național, a Programului Operațional Tranziţie Justă (POTJ) 2021-2027, a avut loc astăzi, 15.12.2022, prin semnarea unei declarații comune între Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene și cele 6 consilii județene, inclusiv Prahova, în care se va implementa acest program.

„Prin POTJ, în Prahova vor fi create 1600 noi locuri de muncă, se vor înființa 369 de întreprinderi noi și vor exista noi capacități de energie verde de 34 MW. Întreprinderile mici și mijlocii din județ, dar și cele mari pot beneficia de sprijin financiar substanțial pentru retehnologizare în vederea scăderii emisiilor de dioxid de carbon, pentru implementarea de proiecte care folosesc surse regenerabile de energie, pentru dezvoltarea economiei «verzi» și pentru a crea noi locuri de muncă. De asemenea, prin intermediul acestui mecanism de finanțare, autoritățile publice vor avea la dispoziție fonduri pentru creșterea eficienței energetice, dezvoltarea unui transport ecologic și îmbunătățirea infrastructurii energetice. Prin PTTJ, sunt finanțate și măsuri care privesc reconversia locurilor de muncă şi recalificarea oamenilor care vor fi afectați de măsurile de tranziţie justă. În plus, prin acest fond vor fi puse în practică și proceduri de combatere a sărăciei energetice la nivelul populației, urmând ca la nivelul autorităților centrale să fie stabilit în mod concret planul de măsuri”, a explicat Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Prahova.

Prahova, alături de Hunedoara, Gorj, Mureș, Galați și Dolj, sunt județele care pot accesa acest fond european special, în valoare la nivel național de 2,14 miliarde de euro, pentru a realiza tranziția către o economie mai prietenoasă cu mediul și mai puțin poluantă. Prahova este singurul județ din Regiunea Sud-Muntenia cuprins în Programul Tranziţie Justă 2021-2027.