Patru localităţi din Prahova vor beneficia de un proiect de infrastructură în valoare de peste 265 de milioane de lei

Un oraş şi 3 comune din Prahova vor beneficia de modernizarea şi extinderea reţelei publice de apă, graţie unui contract în valoare de peste 265 de milioane de lei. Astăzi, 21 mai 2025, la sediul Hidro Prahova S.A., a fost semnat contractul PH-CL-07 – „Execuție rețele de alimentare cu apă și canalizare în localitățile Băicoi, Scorțeni, Bănești – Urleta și Telega”, în valoare totală de 265.279.622,88 lei (fără TVA).
Potrivit operatorului, acesta este contractul de lucrări cu cea mai mare valoare financiară semnat până în prezent în cadrul Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Prahova și reprezintă o investiție majoră în modernizarea și extinderea rețelelor publice de utilități în patru localități importante ale județului. Contractul CL-07 vizează localități cu caracter mixt – urban și rural – care au nevoie de modernizarea infrastructurii de utilități.
Astfel, la Băicoi – oraș în plină dezvoltare, cu o populație considerabilă și o rețea urbană complexă ce necesită reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare pentru a răspunde cerințelor actuale- proiectul presupune intervenții majore:
- Rețele de transport apă potabilă: reabilitare pe o lungime de 1.741 metri liniari;
- Rețele de distribuție apă potabilă: reabilitare pe 11.453 metri liniari;
- Canalizare menajeră: extindere pe 7.885 metri liniari, completată de 5 stații de pompare a apelor uzate și conducte de refulare.
La Bănești (inclusiv satul Urleta) – comună aflată în proximitatea municipiului Câmpina, cu o dinamică rezidențială în creștere și nevoi urgente privind canalizarea și alimentarea cu apă- investițiile vizează atât reabilitarea, cât și extinderea infrastructurii existente:
- Rețea de distribuție apă potabilă: reabilitare pe 4.935 metri liniari, extindere cu 796 metri liniari;
- Canalizare menajeră: extindere pe 13.000 metri liniari și realizarea a 5 stații de pompare a apelor uzate, inclusiv conductele aferente.
La Telega – zonă cunoscută pentru potențialul turistic și balnear, dar care se confruntă cu lipsa unor rețele moderne de apă și canalizare- va începe una dintre cele mai ample intervenții din acest contract, având în vedere specificul geografic și nevoile locale:
- Rețele de transport apă potabilă: reabilitare și extindere pe 5.944 metri liniari, cu o stație nouă de pompare;
- Rețele de distribuție apă potabilă: reabilitare pe 20.999 metri liniari, extindere pe 347 metri liniari, cu 2 stații noi de pompare;
- Canalizare menajeră: extindere pe 30.510 metri liniari, cu 20 de stații de pompare a apelor uzate și rețelele de refulare aferente.
La Scorțeni – comună rurală extinsă, în care lipsa unei infrastructuri adecvate poate limita dezvoltarea economică și socială- lucrările sunt concentrate pe dezvoltarea sistemului de canalizare menajeră:
- Canalizare menajeră: extindere pe 29.454 metri liniari;
- Infrastructură complementară: 24 stații de pompare a apelor uzate și conducte de refulare.
La finalul proiectului, peste 100 km de rețele de canalizare și apă potabilă vor fi reabilitați sau extinși, fiind construite 30 de stații de pompare apă uzată și conducte de refulare, dar și un număr de 3 stații noi de pompare apă potabilă. Durata de execuție a lucrărilor este de 24 de luni.
Lucrările contractate includ:
- Lucrări noi de construcție, dar și de reabilitare a conductelor vechi;
- Construirea de stații de pompare pentru a asigura un flux continuu și eficient;
- Punerea în funcțiune și instruirea personalului pentru operarea sistemelor modernizate;
- Furnizarea și montajul utilajelor și echipamentelor tehnologice;
- Testarea și punerea în funcțiune;
- Remedierea eventualelor defecte apărute în Perioada de Garanție.
Contractul CL-07 este parte integrantă din „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Prahova, în perioada 2014–2020”, derulat de Hidro Prahova S.A. pe baza Actului adițional nr. 2/18.12.2024 la contractul de finanțare nr. 1707/03.10.2022, încheiat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de Autoritate de Management.
Această inițiativă strategică este finanțată prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021–2027, Prioritatea 1 – Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată și tranziția la o economie circulară. Valoarea totală a proiectului regional este de peste 3,4 miliarde lei din care 85%, reprezintă fonduri europene nerambursabile acordate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
foto arhiva cu caracter ilustrativ