Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Pacientă de 78 de ani cu accident vascular cerebral, plimbată de la Ploieşti la Târgovişte din lipsă de medici neurologi

5 decembrie 2022
Share:
77ae89ce-7b89-45bb-9fa3-e6f69ef7ebc1-jpg-1648537594.jpg

Legile date fără a se cunoaşte realitatea din teren duc la situaţii de-a dreptul şocante şi chiar periculoase. La prima vedere ar părea imposibil ca un spital mare şi important cum este Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti denumit recent "dr. Constantin Andreoiu" să nu aibă medici de gardă pe o specializare aşa de importantă cum este neurologia şi în general să aibă personal insuficient, dată fiind atât populaţia numeroasă pe care o deserveşte, cât şi importanţa sa, spitalul fiind înconjurat de mai multe drumuri naţionale pe care se petrec frecvent accidente rutiere. Şi totuşi, nu mai departe de sâmbătă, 3 decembrie, o femeie de 78 de ani din Ploieşti a fost dusă cu accident vascular cerebral hemoragic de la Judeţean la Târgovişte, pentru că la Ploieşti nu era niciun medic neurolog de gardă. 

"Încă de acasă, echipajul de pe ambulanţă şi-a dat seama că este accident vascular cerebral şi ne-a avertizat că o va duce la Judeţean la consult, dar că pe urmă va trebui transferată la Târgovişte, Buzău sau Bucureşti pentru că la noi nu este neurolog de gardă. După ce a dus-o salvarea la UPU la Județean,  au consultat-o asistentele și ne-au zis ca are AVC hemoragic dar nu au medic neurolog și ar trebui transferata la Târgoviște sau București unde găsesc spital cu medic neurolog. Fiul ei a semnat că este de acord cu transferul iar spitalul a chemat ambulanta ca să o transporte la Târgovişte. Asistenta, destul de acră, ne-a zis ca nu au medic neurolog și de aceea o transfera. Tot ea, cu aceeași voce, când am întrebat cand va avea loc transferul ca noi nu plecam dar sa stim cat vom sta, ne-a zis scurt că nu știe, că cei de la ambulanţă au multe cazuri. Ambulanţa a venit chiar repede și după ce ne-au zis unde o duc am plecat dupa ea. Acum, când mătuşa este în afara pericolului, la cum arată spitalul din Târgoviște nu-mi pare rău ca a fost dusă acolo. In față la UPU au amenajat o sala civilizata de așteptare pt însoțitori, sala făcută din containere cu căldura, cu băncuțe curate și stai și aștepți acolo ca vin cei de la paza și te striga când au nevoie de tine. Acolo era medic neurolog, tot ce trebuia", a povestit nepoata pacientei. 

Întrebat despre această poveste care s-ar fi putut termina tragic având în vedere cât de rapid poate evolua un accident vascular cerebral, directorul spitalului din Ploieşti susţine că astfel de situaţii sunt cauzate de decizia de la nivel înalt privind blocarea angajărilor. În plus, pentru medici este mai ofertant sistemul privat de sănătate chiar dacă şi la stat sunt salarii bune acum. 

"Din păcate se întâmplă astfel de lucruri regretabile pentru toată lumea-şi pentru pacienţi, dar şi pentru noi ca spital. Aveam 5 medici neurologi, dintre care doi şi-au dat demisia şi doar cu 3 nu putem acoperi toate gărzile. O astfel de situaţie a fost sâmbătă şi de aceea, potrivit ordinului de ministru s-a procedat la trimiterea în spitalul cel mai apropiat care are această specializare. După cum ştiţi, posturile sunt blocate şi nu putem scoate la concurs să acoperim nevoia. Avem 30% deficit de personal pe spital -pe neurologie, cardiologie şi radiologie. La cardiologie mai vin 2 medici şi fac gărzi, dar tot aşa cu rugăminiţi, că promisiuni, nu am ce să le ofer, pentru că este mai rentabil pentru ei în sistemul privat. În Prahova sunt 12 medici neurologi care lucrează în sistemul privat. I-am întrebat pe toţi dacă vor să vină, dar m-au refuzat. Ne descurcăm cum putem", a declarat dr. Bogdan Nica, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti.