Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Noţiuni de bază pentru cei care pornesc o afacere. Ce trebuie să ştii din contabilitate

22 aprilie 2017
Share:
Noţiuni de bază pentru cei care pornesc o afacere. Ce trebuie să ştii din contabilitate

Dacă nu ai studii economice este imposibil să-ţi poţi administra o afacere. Mai ales când eşti la început de drum ai nevoie măcar de un contabil care să te ajute atât cu calculele, cu actele, dar şi cu sfaturi despre tot ce apare nou. Este important, însă, sa ai câteva notiuni de baza, pentru a intelege cum functioneaza afacerea ta, scrie wall-street.ro. Laura Stefan, managing director Accace Romania a identificat cinci intrebari contabile esentiale pentru antreprenori si a oferit raspunsuri pentru fiecare.

Cati bani am de incasat de la clienti? In limbaj contabil – care sunt creantele mele si care este durata medie de incasare?

Cati bani datorez furnizorilor si altor creditori? In limbaj contabil – ce sume am de plata si care este durata medie in zile la care datoriile devin scadente?

Cati bani am in banca acum? Dar peste o luna sau peste trei luni? Pentru a evita problemele de cashflow, este important sa incasezi la scadenta facturile de la clienti si sa negociezi termenele de plata diferentiat – de preferat o durata de incasare a creantelor mai mica si o durata de plata a datoriilor mai mare. Managementul cashflow-ului este vital pentru orice antreprenor. Un sistem de previziune a incasarilor si platilor viitoare, pe un orizont de timp de cel putin 3 luni, te poate ajuta sa identifici din timp potentialele decalaje si sa intervii inainte de a intra in blocaj (poate sa negociezi incasarea unor facturi mai repede, sa amani anumite facturi la plata sau poate sa discuti cu banca pentru un overdraft).

Sunt pe profit? Este important ca veniturile facturate clientilor sa fie mai mari decat costurile asociate obtinerii acelor venituri. Ratiunea de existenta a oricarui business este profitul. Am observat in discutiile cu prieteni care au pornit pe drumul antrenoriatului confuzia dintre Cash si Profit. Primesc intrebari de genul: „Daca am bani in banca, de ce contabilul imi spune ca am pierdere?” Sau: „De ce profitul e mai mare decat banii pe care ii am in banca”? Cateva explicatii simple ar fi:

• Exista un decalaj intre data facturarii clientului pentru serviciile prestate sau produsele vandute (adica momentul in care de cele mai multe ori se recunoaste venitul) si data la care acea factura este incasata (adica cash in banca). Astfel vei avea profit, dar nu si cash.

• Anumite achizitii platite de companie sunt active (calculatoare, mobilier, masini etc.) si nu cheltuieli. Activele sunt detinute de companie si contribuie la desfasurarea activitatii si generarea de valoare (de exemplu: calculatoare, mobilier, masini etc.). Achizitia lor nu are un impact imediat in profitul companiei, ci proportional, pe durata lor de viata. De exemplu, un server cu o valoare de 9 000 RON si o durata de viata utila de 3 ani va diminua profitul companiei cu 3 000 RON pe an, timp de 3 ani.

• Anumite sume incasate de la clienti sunt avansuri pentru proiecte viitoare, nereprezentand venituri pentru companie. Astfel, la momentul incasarii vei avea cash, dar nu si venit asociat.

citeste in continuare pe:

http://www.wall-street.ro/articol/Start-Up/209844/cinci-intrebari-contabile-esentiale.html