Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Memorandumul pentru fabricarea de rachete interceptoare a fost marcat cu o grevă spontană la Uzina Mecanică Plopeni

4 mai 2022
Share:
278945940-304837791823774-3057870961132960569-n-jpg-1651675356.jpg

Venit astăzi la Plopeni pentru a asista la semnarea memorandumului de înţelegere între Compania Naţională Romarm S.A., Electromecanica S.A. și Raytheon Missiles & Defense în vederea co-fabricării în România de rachete interceptoare SkyCeptor, ministrul economiei, Florin Spătaru a nimerit în mijlocul unei greve a muncitorilor de la Uzina Mecanică Plopeni.

Oamenii i-au spus ministrului că de ani de zile nu este respectat contractul colectiv de muncă şi nu primesc sporuri pentru condiţiile vătămătoare în care lucrează, bonuri de masă, ba mai mult, nu au nici măcar condiţii minime pentru a-şi desfăşura activitatea, cum ar fi toalete funcţionale. În plus, angajaţii s-au plâns că au salarii de mizerie de aproximativ 1.700 de lei pe lună în situaţia în care lucrează de o viaţă în uzină. 

Ministrul a avut discuţii cu angajaţii nemulţumiţi la sediul uzinei, dar a promis inclusiv printr-un mesaj pe pagina de socializare a ministerului că va avea grijă ca cele semnalate să se îndrepte. 

"Mă voi implica direct în rezolvarea revendicărilor angajaților de la Uzina Mecanica Plopeni. Salariile muncitorilor vor creşte de la 1 iunie cu până la 250 lei, în funcție de categoria de salarizare, până în septembrie vor fi achitate eşalonat bonurile sociale restante, performanța va fi recompensată - acestea sunt doar câteva dintre măsurile pe care le-am comunicat angajaților de la Plopeni. Muncitorii de la Plopeni au ieşit, astăzi, în stradă, într-un protest spontan, de aceea am ales să vin de îndată pentru o discuție cu liderii de sindicat.

Nemulțumirile oamenilor semnalează probleme adunate de-a lungul anilor legate de condițiile de muncă şi neplata anumitor sporuri. Apreciez devotamentul oamenilor pentru activitatea desfăşurată la Uzina Mecanică Plopeni, dar munca acestora trebuie să se regăsească în profitul societății, iar managementul UMP trebuie să întreprindă un plan investițional fundamentat. Am decis ca de mâine o echipă a corpului de control al ministrului economiei să vină la Plopeni pentru verificarea contractelor colective de muncă şi pentru verificarea respectării contractelor de investiții", a precizat ministrul. 

Spătarul a venit astăzi la Plopeni pentru a asista la semnarea memorandumului care va conduce la angajarea a încă 100 de oameni, pe lângă cei 300 pe care îi are deja uzina mecanică. 

„Memorandumul de înțelegere între Romarm, Electromecanica S.A. și Raytheon Missiles & Defense deschide drumul unui parteneriat solid pentru co-fabricarea rachetelor interceptoare SkyCeptor în țara noastră. Industria de apărare este un domeniu strategic, atât din punct de vedere al securității, cât și din punct de vedere al contribuției economice și de aceea îmi doresc să încheiem cât mai multe astfel de parteneriate și să atragem cât mai multe investiții”, a declarat Florin Spătaru, ministrul economiei.

Astăzi, 04 mai 2022, a avut loc semnarea memorandumului de înțelegere între Compania Naţională Romarm S.A., Electromecanica S.A. și Raytheon Missiles & Defense, la sediul Electromecanica Ploiești. Memorandumul este primul pas pentru viitoarea colaborare între Electromecanica Ploiești și Raytheon pentru co-fabricarea în România de rachete interceptoare SkyCeptor. La eveniment au participat Wesley D. Kremer, președintele companiei americane Raytheon, ministrul economiei Florin Spătaru, ministrul apărării naționale, Vasile Dâncu, reprezentanți ai Romarm și Electromecanica S.A.

În cadrul discursului său, ministrul Florin Spătaru a subliniat importanța întăririi parteneriatelor tehnologice între marile companii producătoare de armament din lume şi industria naţională de profil, precum și relansarea producţiei interne de tehnică de luptă ca urmare a proiectelor strategice de înzestrare pe care Armata României le are în plan și relansarea exportului de armament. Acesta a precizat că își dorește asumarea unui Program naţional de cercetare și dezvoltare, în paralel cu un cadru legislativ accesibil investitorilor privați în domeniu, care urmărește realizarea de proiecte naţionale finanţate de stat.

„Achizițiile militare, cooperarea industrială și dezvoltarea unei industrii naționale puternice de apărare sunt elemente vitale pentru conturarea profilului de securitate al României, membră UE și NATO. În calitate de ministru al economiei, targetul meu este echilibrul economic și, în același timp, plus valoare pe lanțul de producție, în orice sector industrial”, a precizat Florin Spătaru, ministrul economiei.

La rândul său, președintele Raytheon Missiles & Defence, Wesley D. Kramer, a declarat că salută semnarea acestui memeorandum de înțelegere, care reprezintă consolidarea parteneriatului pe termen lung cu Guvernul României în domeniul apărării.

„Acest memorandum de înțelegere înseamnă consolidarea parteneriatului nostru în domeniul apărării cu Guvernul României și cu partenerii săi din industrie. Astfel, readucem producția de rachete cu rază lungă de acțiune înapoi în România și dezvoltăm un produs nou care are oportunități de integrare pentru comunitatea Patriot”, a spus Wesley D. Kramer, președintele Raytheon Missiles & Defense.

info:https://www.facebook.com/Economie.gov.ro