Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

În 2023, Ploieştiul a pierdut 77 de milioane de euro din proiecte ratate. Ce spune primarul despre proiectele în derulare!

17 mai 2025
Share:
img-20250516-wa0013-jpg-1747404796.jpg

"Ploieştiul poate ieşi din subdezvoltare doar cu fonduri europene". Este concluzia conferinţei de presă susţinută ieri de către primarul Mihai Poliţeanu în care edilul şef al Ploieştiului a făcut o prezentare atât a proiectelor pentru care s-a semnat contract de finanţare, a celor aflate în evaluare sau pregătire, dar şi a celor care nu au putut fi aplicate în 2023, motiv care a însemnat pierderea a 77 de milioane de euro. 

În cadrul conferinţei, Poliţeanu a precizat că la acest moment Ploieştiul are potențialul de a dezvolta proiecte cu finanțare europeană în următorii ani 5 ani în valoare de circa 300 de milioane de euro.

"La data de 16 mai 2025 avem 18 proiecte pentru care s-a semnat contractul de finanțare au valoare totală de 150 de milioane de euro din care 97 de milioane de lei vin din contribuţie proprie, avem 14 proiecte scrise și depuse pentru finanțare care sunt în evaluare și pregătim alte 5 proiecte cu depunere pentru finanțare. La acest moment suntem într-o cursă contracronometru pentru a salva proiectele vechi, care au zăcut în sertarele primăriei, în valoare de circa 150 de milioane de euro. Pericolul nu a trecut, dar perspectivele s-au îmbunătățit semnificativ. Sunt prudent, dar optimist", a explicat primarul. 

În ceea ce priveşte proiectele ratate, Poliţeanu a spus că acestea au condus la subdezvoltarea oraşului. 

"Asta se vede cu ochiul liber pe stradă, nu e vorba de lucruri de fineţe, vezi că este un oraş îmbătrânit, blocat în anii 80, în comparaţie cu oraşe ca Târgovişte, Piteşti sau Râmnicu Vâlcea. Ploieştiul nu a ştiut să utilizeze ce i s-a oferit pe tavă, bani care vin gratis. În 2023, au fost 21 de proiecte pentru care s-a renunţat la finanţare, deşi se semnaseră contracte. Pur şi simplu, Ploieştiul a renunţat la cheltuirea acelor bani şi la implementarea proiectelor respective cu un total de 77 de milioane de euro. Pe unele le vom recupera. Vă dau câteva exemple de proiecte care s-au dus definitiv pentru că nu le-am implementat la timp: lărgirea de podul Înalt, proiectul de regenerare a cartierului Râfov, reconstrucţia depourilor, terminalul multimodal din zona de nord a Ploieştiului, achiziţionarea de tramvaie. Pe lângă pierderi, avem de plătit 4,3 milioane de lei pe care trebuie să-i returnăm pentru documentaţiile proiectelor ratate în 2023", a explicat primarul. 

Detalii despre cele 18 proiecte găsiti aici

"Pe programul Tranziţie justă pentru Prahova sunt alocate 10 milioane de euro şi vrem neapărat să aplicăm şi acolo. Străpungerea Gara de Sud-Gara de Vest prevede şi infrastructură pentru troleibuze, dar nu prevede troleibuzele. Aşteptăm ghidul de finanţare care nu a fost publicat.  Suma totală potenţială a proiectelor cu finanţare europeană este de circa 326 de milioane de euro care ar trebui cheltuiţi până în 2029. nu cred că vor fi toţi, dar realmente ar fi un succes dacă ne ducem pe 200-250 de milioane de euro. Din valoarea totală, 268 de milioane de euro ar fi sumă de la UE şi contribuţia proprie de 58 de milioane de euro. Ceea ce este important de ştiut este că la anul vom avea de plătit grosul acestor bani. Am făcut un calcul estimativ şi ar putea duce la 36 de milioane de euro în 2026 această contribuţie a Ploieştiului. Asta înseamnă scăderea cheltuielilor de funcţionare, scăderea datoriilor-ne-am dus aproape către zero şi să continuăm să ne plătim datoria către Veolia, să vadă băncile că suntem buni platnici. Gradul de îndatorare este mic-7% şi asta e bine că este loc pentru împrumuturi mari, dar încă nu suntem credibili în faţa băncii", a mai spus Poliţeanu.