Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

IJP Prahova atrage atenţia părinţilor: Nu vă lăsați nicio clipă copiii nesupravegheati!

3 noiembrie 2019
Share:
IJP Prahova atrage atenţia părinţilor: Nu vă lăsați nicio clipă copiii nesupravegheati!

După povestea tragică de la Caracal a celor două fete dispărute şi omorâte, românii anunţă poliţia îndată ce îşi dau seama că nu îşi găsesc copiii. Astăzi, în jurul orelor 17:40, polițiștii au fost sesizati prin apel 112, despre faptul că un minor in vârstă de 9 ani ar fi plecat din fața locuinței sale, din municipiul Ploiești, unde se juca singur, ultima data fiind văzut de familie in jurul orelor 15:30. În baza sesizării, au fost constituite, de îndată, echipe de cercetare si căutare, în acest sens acționând 34 de forțe ale M.A.I. (polițiști, jandarmi, polițiști locali), precum și un câine de urmă. Astfel, în urmă cu puțin timp, minorul a fost depistat în zona Cartierului Bereasca, teafăr și nevătămat.

Pentru că astfel de cazuri sunt din ce în ce mai dese, poliţiştii atrag atenţia părinţilor să nu îşi mai lase copiii nesupravegheaţi. În acest sens, IJP Prahova a realizat un set de măsuri care i-ar putea ţine atât pe părinţi cât şi pe copii departe de situaţii nefericite:

- Nu vă lăsați nicio clipă copiii nesupravegheati!

- Învățați copilul să nu meargă niciodată pe scurtături şi să stea întotdeauna în zone bine luminate!

- Instruiți copilul să nu plece niciodată cu un alt adult de la şcoală, decât dacă a primit aprobarea ta în prealabil. Dacă cineva îi spune că este o urgenţă şi că trebuie să plece imediat cu el, învaţă-ţi copilul ca înainte de toate să verifice la telefon acest lucru, sunându-te şi întrebându-te.

- Învaţati copilul că este în regulă să spună NU! – “Spune NU dacă o persoană pe care nu o cunoşti te invită la o plimbare cu maşina!”

- Învățați copilul să nu accepte niciodată bani sau cadouri de la nimeni, cu excepţia cazurilor în care i-ai spus că este în regulă să accepte şi cu ce ocazie.

- Explicați copilului dvs. că sunt situaţii în care este mai bine pentru siguranţa lui să nu fie politicos cu cei din jur – atunci când copilul simte că cineva nu îi inspiră încredere, că îl sperie sau îl deranjează; învaţă-l că cel mai bine este să plece de lângă acea persoană cât mai repede cu putinţă, să se opună şi să atragă atenţia asupra sa, asupra a ceea ce se întâmplă cu el prin diverse mijloace: dând din picioare, ţipând, încercând să fugă.

-Copiii trebuie încurajaţi să îşi asculte instinctele! Pentru siguranţa lor, ei trebuie să ştie că dacă cineva îi face să se simtă inconfortabil, speriaţi sau confuzi, pot vorbi oricând despre această cu un părinte sau cu un adult de încredere!

-Asigurați-vă că îşi ştie adresa, numărul de telefon şi numele părinţilor, dar nu le spune oricui.

- Învăţați-l să ceară voie părinţilor dacă vrea să meargă undeva după ore.

- Învățați-l să nu deschidă uşa necunoscuţilor.

-Explicați-i că trebuie să anunţe un adult când intră pe internet şi să nu navigheze decât în paginile în care îi dau voie părinţii.

- Învățați-l că trebuie să spună imediat părinţilor dacă cineva îi pune întrebări personale sau intime, să nu dea niciodată adresa, numărul de telefon, vârstă, şcoală sau alte informaţii celor cu care corespondează pe internet si, mai ales, să îşi anunţe imediat părinţi dacă cineva de pe internet îi cere să se întâlnească cu el, chiar dacă este o persoană cunoscută.

Aveți grijă de copiii dumneavoastră!