Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

De sâmbătă, nu vom mai purta mască pe stradă şi nu vom mai avea oră de intrare în casă

13 mai 2021
Share:
De sâmbătă, nu vom mai purta mască pe stradă şi nu vom mai avea oră de intrare în casă

Preşedintele României Klaus Iohannis a ieşit astăzi în spaţiul public cu câteva declaraţii despre ridicarea unor restricţii din 15 mai. Cea mai importantă dintre ele este eliminarea măştilor în spaţiul deschis şi a orei de intrare în casă.  Preşedintele a amintit de efortul tuturor cadrelor medicale în lupta anticovid, dar şi despre măsurile pentru reconstrucţie post-pandemie. Totodată, Iohannis a îndemnat populaţia să se vaccineze pentru că doar aşa vom scăpa mai repede de restricţii şi virus.

"Pandemia nu se va termina mâine, nici pe 1 septembrie, dar dacă ne vom vaccina cu toţii în cele din urmă pandemia se va termina. avem în fiecare zi peste 100.000 de persoane care se vaccinează, dar trebuie mult mai mult. am stabilit nişte ţinte pentru vaccinare. Ne propunem ca la 1 iunie să avem 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 iulie-6 milioane, iar la 1 august 7 milioane de persoane vaccinate. Am pregătit un calendar cu măsuri de relaxare pentru întreaga perioadă de vară. Dar trebuie să fie o relaxare precaută. Aceste relaxări sunt condiţionate de doi factori extrem de importanţă: evoluţia pandemiei şi gradul de vaccinare. Dacă vrem mai multă relaxare trebuie să respectăm măsurile care vor rămâne în vigoare şi să ne vaccinăm", a precizat preşedintele.

Citeste si: https://prahovaeconomica.eu/2021/05/13/petrecerile-vor-fi-permise-de-la-1-iunie-afla-in-ce-conditii/

Astfel, măsurile discutate astăzi vor face obiectul unei hotărâri de guvern.

"Primele relaxări vor avea loc chiar de acum, de la 15 mai, următoarea etapă este 1 iunie, 1 iulie şi pe urmă 1 august. Aşadar, din 15 mai se elimină portul măştii în spaţiile exterioare, cu câteva excepţii: pieţele, târgurile, staţiile de transport comun, dar rămâne masca în spaţiile interioare. A doua măsură care va intra în vigoare este eliminarea restricţiilor de circulaţie noaptea şi simultan se elimină orice restricţii asupra programului agenţilor comerciali, magazinele vor reveni la programul pe care l-au avut. Activităţile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% din locurile ocupate, deci cu spectatori. În interior vom avea de asemenea câteva relaxări care încep majoritatea din 1 iunie când va creşte capacitatea de cazare, de servire în restaurante şi altele", a precizat Iohannis.