Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

De ce angajatorii nu ar trebui să tolereze bârfa la locul de muncă!

5 aprilie 2022
Share:
secret-g48ab6ec16-640-jpg-1649155092.jpg

Este de dorit ca într-o companie, angajaţii să se înţeleagă bine între ei şi să fie prieteni. O problemă apare însă când în loc să muncească, angajaţii formează grupuri în care se bârfeşte. Asta duce la scăderea productivităţii şi în cele din urmă la discuţii din care cineva tot iese şifonat în cele din urmă. Consultantul în resurse umane, Iulian Ioniţă spune că la locul de muncă, angajaţii trebuie să se concentreze pe planuri şi acţiuni comune care au ca obiect tocmai creşterea productivităţii.

 

https://youtu.be/DLiNY5FMtFk

"Discuţiile, oamenii prietenoşi care spun glume sunt mai degrabă surse de pierdut timpul care încetinesc eficienţa personală, reducând rezultatele. Mai mult, bârfa la locul de muncă este un comportament de netolerat, care există, dar care poate fi limitat. am lucrat în două companii în care bârfa pornea chiar de la comportamentul de resurse umane şi nu este de acceptat. Limităm prin discuţii cu acei oameni care trebuie să înţeleagă că bârfa la locul de muncă nu este ok, că viciază mediul, că o să ajungem să lucrăm într-o organizaţie în care scenariile şi nevoia de putere a cuiva vor fi alimentate într-un mod eronat. Dacă vezi întâmplându-se încă o dată acel comportament, trebuie să-l sancţionezi", explică Iulian ioniţă. 

Bârfa poate conduce la situaţia în care oameni de valoare din companie să plece în altă parte pentru că nu mai suportă tratamentul la care sunt supuşi. 

"Este în regulă să glumim, să râdem, românii sunt oameni expansivi, care au multe glume de spus. Când bârfim e altceva. Ne bazăm pe intuiţie sau pe un pic de paranoia. Ne aratăm limitările atunci când suntem în postura de a judeca pe cineva. Generalizările sunt de asemenea limitatoare şi la fel victimizarea şi polarizarea. 

Dacă în culturile vestice există tendinţa de a vedea ce s-a întâmplat de fapt într-un conflict, la noi, există tendinţa de a interpreta acele fapte. O abordare foarte pragmatică este să spui: "Am observat că ai întârziat 15 minute atunci când programasem în întâlnire!" Este altceva decât : "Iar ai întârziat, mă!" care este acuzator.  În business nu avem voie să emitem judecăţi de valoare, ci să vorbim despre ce s-a întâmplat, date, fapte, cifre, comportamente", concluzionează Ioniţă. 

 

Iulian Ioniţă are 44 de ani şi este unul dintre consultanții români pe leadership, recrutare si diferențe culturale, certificat pe instrumente psihometrice eficiente CPI, Global Smart, Human Synergistics, Life Orientation, Human Synergistics, Learning International şi practicant NLP, CPI – California Psychological Inventory si MAB II, doua din cele mai eficiente unelte din psihometrie. Iulian şi-a început cariera în vânzări pe diverse poziţii pornind de la agent de vânzări, la şef de echipă,  apoi manager de filială, ulterior  la manager de vânzări regional pentru companii precum: Interbrands Nestle, Aquila, Overseas. Când a simţit că menirea lui este să facă altceva, şi-a dat demisia şi a pornit de la zero în resurse umane. A lucrat ca trainer intern, trainer coordonator, dar şi ca freelancer pentru companii prestigioase precum Achieve Global, MDI-Training Romania. A ocupat pozititii ca Training Manager pentru WNS Global Services sau Coordonator al HR Field  Business Partners la Kruk Romania. Iulian Ioniţă se ocupă acum, de construirea si livrarea celor mai bune soluţii de dezvoltare pentru clienţii din corporaţii, organizaţii care urmăresc să-şi profesionalizeze angajaţii pentru a-i creşte sau a-i face eficienţi pentru business.