Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Dă şi tu "aripi Educaţiei" şi mergi la Ploieşti Shopping City să donezi cărţi şi rechizite pentru copiii din medii defavorizate!

17 septembrie 2023
Share:
ploiesti-shopping-city-dam-aripi-educatiei-jpg-1694939041.jpg

Ploieşti Shopping City colectează donaţii de cărţi şi rechizite pentru copiii din medii defavorizate şi pentru a recreea bibliotecile de la sate. Proiectul se desfăşoară în cadrul campaniei „Dăm Aripi Educației”. Donațiile se pot face  până în 6 octombrie la parterul centrului comercial, zona Info Point.  De asemenea, se pot face donații pe site-ul World Vision România (link) sau prin SMS la 8864 cu textul SPERANȚA.

Cel mai recent sondaj realizat de fundația World Vision România pe un eșantion de peste 800 de profesori, din mediul urban și rural deopotrivă, scoate la iveală o problemă structurală legată de accesul la cărți și rechizite școlare. 63% dintre respondenți indică lipsa de cărți moderne și interesante în școlile lor: 13% spun că nu au deloc astfel de cărți, iar 50% afirmă că au doar câteva. Aceste date reprezintă doar una dintre gravele consecințe ale dispariției bibliotecilor din școli, avertizează fundația. Dacă în 2015 erau înregistrate 7.119 de biblioteci școlare, numărul acestora s-a diminuat cu peste 1.000, în ultimii șapte ani. Astfel, anul trecut, numărul de biblioteci școlare a ajuns la 6.022, conform INS.

Problema nu se rezumă doar la lipsa cărţilor. Doar 37% dintre respondenți apreciază că majoritatea sau aproape toți elevii din clasele lor au rechizitele necesare la început de școală. Diferența dintre mediul rural și urban este semnificativă în privința accesului copiilor la rechizite: în timp ce numai 23% dintre profesorii de la sate consideră că majoritatea sau toți elevii lor au rechizitele necesare, în mediul urban procentul crește la 44%. Totodată, mai mult de unul din zece profesori (12%) estimează că mai puțin de jumătate dintre elevii din clasele lor au rechizitele necesare pentru școală.

Ca urmare, World Vision România, în parteneriat cu NEPI Rockcastle, au lansat cea de a treia ediție a campaniei „Dăm Aripi Educației” pentru a ajunge cu cărți și rechizite la peste 10.000 de copii şi 500 de profesori din mediile dezavantajate, dar și pentru a dota 40 de biblioteci de la sate. În ediţiile din anii trecuţi, peste 17.000 de copii din mediul rural au beneficiat de cărţi ca urmare a campaniei.

Pe lângă colectarea de cărți și rechizite, campania introduce și o Biblioteca Audio, unde fragmente din povești sunt narate de aceleași personalități publice.