Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Ce îi aşteaptă pe elevii care vor susţine Evaluarea Naţională în 2024!

12 iulie 2022
Share:
Plopeni: O elevă de 18 ani, amendată pentru că a făcut scandal la școală! Află de ce!

La un an de la implementarea proiectului România Educată, Ministerul Educaţiei a transmis astăzi, într-o conferinţă de presă, proiectele care se vor aplica începând cu 2024. Ministrul Sorin Câmpeanu, a prezentat cele două proiecte de lege care vor fi de mâine lansate în consultare publică pe o perioadă de 35 de zile. Dacă vor fi aprobate în parlament, cele două legi vor veni cu mai multe modificări. 

Una dintre noutăţi este transformarea inspectoratelor judeţene şcolare în direcţii de învăţământ preuniversitar, formate din structurile fostelor inspectorate şcolare comasate cu centrele de resurse şi asistenţă educaţională. 

În ceea ce îi priveşte pe elevi, există mai multe noutăţi. 

La finalul claselor a II-a şi a VI-a elevii vor susţine evaluări naţionale scrise obligatoriu la limbă şi comunicare precum şi la matematică ale căror rezultate vor fi trecute în portofoliul educaţional al elevului. Portofoliul va fi de bază la sfârşitul clasei a VIII-a când dirigintele şi consilierul şcolar vor emite o recomandare de încadrare în educaţia secundară superioară, pentru orientarea şcolară, aceasta fiind obligatorie pentru şcoală, nu pentru elevi şi părinţi. 

"Liceele care vor demonstra calitatea în educaţie vor avea dreptul să îşi organizeze propriile examene de admitere în liceu pentru ocuparea a 90% din locuri, restul rămânând să fie ocupate prin procesul normal de distribuire. Acest proces de admitere va fi susţinut înainte de evaluarea naţională. În acest fel, acei elevi care vor avea această şansă în plus, e vorba de elevii care încep clasa a VII-a în septembrie, vor avea şansa să se prezinte şi la evaluarea naţională pentru a candida ca şi până acum. Până în vara anului 2024 e nevoie de pregătirea profesorilor din aceste licee care vor dori să organizeze examene proprii de admitere, pentru a elabora subiecte. locurile rămase se ocupă prin repartiţie computerizată", a explicat Câmpeanu. 

Acesta a adăugat că se va renunţa la media din gimnaziu, "medii care, din păcate, şi-au pierdut relevanţa". Regula rămâne însă, valabilă, pentru elevii care încep clasa a VIII-a din septembrie.