Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

CCI Prahova solicită guvernului acordarea de subvenţii la energie pentru firmele mari şi foarte mari

12 octombrie 2022
Share:
Webinar la CCI Prahova :Noi reglementări legale privind organizarea programului de lucru

Camera de Comerţ şi Industrie Prahova se alătură protestului altor camere din ţară cu privire la noile prevederi legale care au exclus de la subvenţii la preţul energiei întreprinderile mari şi foarte mari. Camera atrage atenţia cu privire la faptul că economia se bazează pe aceste firme care vor avea de suferit enorm, impact care se va răsfrânge asupra întregii societăţi. 

Prin intermediul unei scrisori deschise, CCI Prahova explică faptul că "dintre cele 41 de județe ale României, Prahova se remarcă prin realizările sale economice, cu o industrie performantă concentrată în jurul unor domenii competitive – oil&gas, construcții, automotive, industrie grea, etc. – susținute de cea mai extinsă rețea de parcuri industriale din țară, dar și ca destinație turistică de top. Prahova este, în prezent, pe locul 3 în ce privește atragerea de investiții străine, pe locul 4 în funcție de PIB și în top 10 județe în privința schimburilor comerciale. Așa cum o demonstrează nu doar teoria, ci și practica economică, coloana vertebrală a acestei intense activități o reprezintă mediul antreprenorial, cu toate componentele sale – de la întreprinderi mici până la cele mari și foarte mari – care asigură verticalitatea și sustenabilitatea economiei județene și, implicit, constituie un factor fundamental al unei societăți stabile și sănătoase. 

Din punct de vedere numeric, din cele peste 45 000 de entități economice înregistrate în județul Prahova la sfârșitul lui decembrie 2021, aproape 27 000 sunt IMM-uri, firme mari și foarte mari. Procentual, IMMurile reprezintă 99,74% din acest număr, doar 69 de firme intrând în categoria companiilor mari și foarte mari, adică 0,26%. Din punct de vedere al cifrei de afaceri, însă, aceste 69 de companii mari și foarte mari realizează aproape 65% din totalul activității companiilor prahovene și totalizează aproximativ 48 000 de angajați, adică 34% din total salariați firme prahovene.

În acest context, plățile efectuate la bugetul public (fie că vorbim de impozite, salarii, TVA, etc) sunt proporționale cu cifra de afaceri și numărul de salariați, cele 69 de mari companii fiind în egală măsură mari contribuabili la bugetul de stat. Mai mult, puterea financiară le asigură statutul de principali investitori în cercetare, noi tehnologii și acțiuni de responsabilitate socială. Deși reduse ca număr, impactul activității lor este resimțit profund nu doar la nivel de economie județeană, ci și la nivel social; implicit, orice problemă gravă pe care ar putea sa o intâmpine se va reflecta nu doar în activitatea proprie, ci și în bunăstarea comunității prahovene".

CCI Prahova aminteşte şi de contextul ultimilor doi, trei ani în care s-au suprapus pandemia de Covid, instabilitatea geo-politică din Estul Europei și acutizarea crizei energetice, elemente care apasă şi vo apăsa mult timp de acum înainte mediul antreprenorial "și putem chiar afirma că va afecta o generație întreagă, în cazul în care Guvernul nu sprijină, în mod egal, toți actorii implicați în activitatea economică și comercială".

"Având în vedere aceste considerente, Camera de Comerț și Industrie Prahova, în calitatea sa de susținător și reprezentant al mediului de afaceri local în relația cu autoritățile publice, locale și centrale, se raliază demersurilor altor Camere de Comerț din țară (Sibiu, Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Teleorman ) de a atrage atenția asupra consecințelor foarte grave pe care prevederile actuale ale OUG 119/2022 le vor avea în cazul în care Guvernul nu va extinde acordarea de subventii la pretul energiei si intreprinderilor mari si foarte mari. Considerăm ca fiind imperativă includerea, în actul normativ mai sus menționat, a tuturor operatorilor economici fără discriminari în funcție de mărime, dar și a Camerelor de Comert și Industrie, entități de utilitate publică, al căror aport la susținerea mediului antreprenorial este concret și neechivoc. Solicităm ca toți actorii politici, în frunte cu Guvernul României să identifice  soluții prin care consumatorii – casnici și noncasnici să depășească cu bine iarna 2022-2023. Atragem (din nou) atenția că lipsa de protecție din partea statului român se va traduce, în ultimă instanță, într-o creștere fără precedent a tuturor prețurilor, care va fi suportată de consumatorii finali – cetățenii români – ale căror interese le reprezintă. Acum este mai important ca niciodată să simțim, din partea Guvernului, o direcție de acțiune decisivă, unitară și incluzivă, care să câștige încrederea celor doi factori esențiali – societatea civilă și mediul antreprenorial.