Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Caravana "Zâmbet de copil" încă o dată în Prahova. Povestea impresionantă a medicilor italieni care ne tratează copiii săraci

9 august 2017
Share:
Caravana "Zâmbet de copil" încă o dată în Prahova. Povestea impresionantă a medicilor italieni care ne tratează copiii săraci

Mai mulţi stomatologi italieni vin în Romania să trateze copiii din centrele de plasament sau pe cei cu o situaţie materială precară, dar şi bătrânii care nu-şi pot permite o vizită la dentist. Acţiunea, pe bază de voluntariat, este realizată prin intermediul campaniei „Overland for Smile – Zâmbet de copil”, iar tratamentele sunt făcute  într-un camion dotat ultra-modern, cu 3 scaune stomatologice. Până pe 2 septembrie, 1.070 de copii şi bătrâni vor fi trataţi în acest sistem.

Medicii italieni prinşi în acest proiect isi închid cabinetele de la 1 august si în loc sa se bucure de vacanta, vin in Romania si fac voluntariat. Mihaela Gache, un stomatolog din Galaţi, plecat să profeseze in Italia, de peste 27 de ani vine şi ea să-i ajute pe micuţi să aibă un zâmbet sănătos, dar şi să-i înveţe totul despre igiena orală. “Am venit prima dată în 2009. M-am reîntors acum 3 ani pentru că sunt impresionată de ce am găsit aici. Copii de 15-16 ani fără dinţi, pentru că era aşa de grav că a trebuit să-i scoatem, nu aveau bani să meargă la doctor. Din păcate nu vedem schimbări în bine, în fiecare an văd situaţii şi mai grele şi mai mulţi copii abandonaţi, cu situaţii grave. Nimeni nu-i învaţă cum să-şi spele dinţii, pe urmă mai e şi alimentaţia. Tot timpul au în mâncă pufuleţi, dulciuri şi acestea strică dinţii. Acum trei ani am dat unui copil pastă de dinţi şi o periuţă. Pasta de dinţi o mânca, iar cu periuţa spăla dinţii unui câine pentru că nu era obşinuit să se spele”, a explicat medicul român.

“Campania a început în 2006 când caravana a venit aici pentru 6 luni. Iniţial trebuiau trataţi doar copiii instituţionalizaţi din sud estul Europei. Prima ţară era România, dar au rămas aici pentru că era foarte mult de lucru. Medicii se simt bine aici şi oamenii au început să ne cunoască aşa că lucrurile se leagă. Doar anul acesta sunt vreo 670 de copii care au trecut pe la noi, nu ştiu exact câţi au terminat tratamentul. Copiii sunt minunaţi. Nu ai ce povesti, trebuie să trăieşti acele experienţe, copiii dau multe sentimente pozitive”, a declarat Antonella Ioniță, reprezentantul Asociației „Overland for Smile – Zâmbet de copil”.

Campania 2017 a început pe 31 mai și se va termina pe 2 septembrie. Pentru prima săptămână de Misiune, Caravana stomatologică s-a ocupat de copiii din Slatina și din 6 iunie staționează la Câmpina, în curtea Centrului de Plasament din strada Voila.

Echipele sunt mixte, formate din medici dentiști, asistenți, igieniști, animatori italieni și se schimbă în fiecare săptămână, în ziua de sâmbătă.  Anul acesta sunt 11 săptămâni de Misiune, iar toți voluntarii vin pe propria cheltuială, suportându-și inclusiv bilet de avion și cazarea.

Cabinetul mobil dispune de 3 unituri dentare complet echipate, echipament de radiologie, laser, ultrasunete, aer condiționat și sterilizare de ultimă oră. Toate echipamentele și materialele corespund standardelor impuse la nivel european. Camionul în care se desfășoară consultațiile și tratamentele arată ca un veritabil cabinet stomatologic modern. Totul este gândit în așa fel încât copiii să se simtă cât mai relaxați: de culori, desene, lumini și muzică, menite să le distragă atenția și să le stârnească curiozitatea.