Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Bilanţ la ISU Prahova. Pe locul 7 pe ţară la intervenţii, dar cu o grămadă de lipsuri!

22 ianuarie 2019
Share:
Bilanţ la ISU Prahova. Pe locul 7 pe ţară la intervenţii, dar cu o grămadă de lipsuri!

Inspectoratul pentru situaţii de urgenţă Prahova a organizat astăzi sedinţa de evaluare a activităţii din anul 2018, eveniment la care a participat si secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat. Anul 2018 a fost unul cu multe situaţii de urgenţă, cu atât mai mult cu cât pe raza judetului au activat peste 500 de coduri meteo si hidro. ISU Prahova şi-a făcut treaba, desi a lucrat cu personal insuficient. În acest moment sunt încadraţi doar 75% ofiteri din numărul care ar fi necesar şi 71% personal contractual.

În anul 2018 echipajele specializate din cadrul structurilor de intervenţie ale inspectoratului au participat la un număr de 4061 acţiuni pentru limitarea şi înlăturarea efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă cauzate de incendii, arderi necontrolate, alunecări de teren, inundaţii, asanări şi distrugeri de muniţie, salvări de persoane şi animale, et cîn scădere faţă de anul 2017 cu 13,66%, respectiv cu 643 intervenţii. 

În ceea ce priveşte incendiile, numărul acestora a fost în creştere. Echipajele specializate pentru intervenţie din cadrul structurilor de intervenţie au acţionat pentru localizarea, lichidarea şi înlăturarea efectelor negative a 568 incendii, în creştere faţă de anul 2017 cu 3,83%, respectiv 21 evenimente. Pe timpul acţiunilor de localizare, lichidare şi înlăturare a efectelor negative generate de incendii au fost salvate bunuri materiale în valoare de 143.187.213 lei, respectiv 30.465.364,46 euro.

In plus, pompierii militari prahoveni au actionat cu autovehicule vechi si de 30 de ani, iar din ambulantele SMURD Prahova doar trei sunt noi. Raed Arafat a venit insa cu vesti bune. Acesta a preciuzat că au fost finalizate licitaţiile pentru 400 de ambulanţe care au fost distribuite în ţară anul trecut, iar alte 700 vor fi livrate până în luna iunie a acestui an. totodată la inspectoratele pentru situatii de urgenţă vor ajunge anul acesta peste 500 de maşini de stingere pentru care există deja fonduri. 

Pe parcursul anului, ISU Prahova a primit diverse dotări în anumite proiecte.

În urma derulării “ Programului Proiect Concept Modern Integrat pentru management Situații de Urgenta Viziune 2020” unitatea a primit următoarele:

  • un container suport logistic al intervenției tip IV – iluminat (450 KVA), alocat la Detașamentul de Pompieri 2 Ploiești, în valoare totală de 598.798,65 lei;
  • două containere suport logistic al intervenției tip II – multirisc, fiind alocate la Detașamentul 2 Ploiești si Detașamentul Campina, în valoare totală de 2.958.000,80 lei;
  • camion cu sistem hidraulic de încărcare descărcare cu cârlig marca Renault alocat la Detașamentul 2 Ploiești, în valoare de 633.953,80 lei;
  • două autospeciale de intervenție și salvare de la înălțimi a 42 m marca Iveco Magirus, alocate la Detașamentul  Câmpina și  Sinaia, în valoare totală de 5.413.231,78 lei;
  • un complet tabară mobilă pentru persoane sinistrate/evacuate in sistem containerizat si bucătărie rulantă auto care a fost distribuit la Detașamentul 2 Ploiești, în valoare de 1.564.231,52 lei;

Prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020,  Proiectul  „Îmbunătățirea capacității de intervenție la urgențe medicale – Regiunea Sud”, unitatea a primit un număr de trei ambulanțe Volkswagen Transporter tip B 4 x 4 – ambulanțe de urgență, în valoare totală de 1.214.122,86 lei, alocate la Detașamentele de Pompieri 1și 2 Ploiești și la Detașamentul Mizil;

Tot în această perioadă, unitatea a primit o autospecială pentru potabilizarea apei, disponibilizată  de C.N.P.P.M.S.U. Ciolpani.

În baza protocolului încheiat, unitatea a primit de la Consiliul Judeţean Prahova bunuri materiale de resort psi, și anume:  furtun de refulare tip B – 100 role, furtun refulare tip C – 200 role și țeavă de refulare apă de înaltă presiune – 10 buc, toate acestea în valoare de 70.448 lei.

În anul 2018 s-au derulat procedurile specifice în urma cărora unitatea a primit spre folosinţă gratuită un spaţiu situat în Comarnic, precum şi Centrul pentru Situaţii de Urgenţă situat în Balta Doamnei. Spaţiile reprezintă la momentul de faţă subunităţi pentru situaţii de urgenţă cu depline drepturi operative. Cea mai importantă lucrare realizată în cadrul art. 20.02 o constituie operaţionalizarea clubului unităţii, care la momentul actual este un spaţiu modern, care asigură o bună desfăşurare a şedinţelor de comandă, a videoconferinţelor, precum şi activitatea C.J.C.C.I.

La nivelul IGSU a fost implementat proiectul cu titlul Îmbunătăţirea managementului la dezastre, proiect finanţat de Banca Mondială. Printre subunităţile eligibile proiectului se numără şi Detaşamentul de Pompieri Mizil, care a fost propus spre demolare şi reconstruire.

Mădălina Lupea, prefectul judeţului a ţinut să mulţumească pompierilor de la ISU Prahova pentru buna colaborare cu instituţia pe care o conduce, cu atât mai mult cu cât a apreciat că anul 2018 a fost un an dificil cu multe reactivări de alunecări de teren, cu inundaţii, cu peste 500 de coduri de vreme rea, ISU Prahova intervenind întotdeauna cu promptitudine.

Din cauza ambulanţelor defecte, SMURD Prahova nu a ajuns la multe solicitări, înregistrându-se o scădere a numărului de intervenţii cu 938 mai puţine faţă de 2017. Chiar şi aşa, ISU Prahova se situează pe locul şapte la nivel naţional ca număr de intervenţii pe toată gama de servicii.