Andreea de la Restaurant Orizont: ”Bucătăreala face minuni pentru copiii mai agitați; se liniștesc concentrându-se la ceva plăcut!”
Cei care o cunosc pe Andreea Podoș Prisnel, administratorul Restaurantului Orizont din Ploiești, știu, desigur, că este implicată în tot felul de proiecte sociale. De unele nici nu pomenește, iar pe altele le popularizează în ideea ca și alții să-i urmeze exemplul. De un an, Andreea se dedică proiectelor care îi implică pe copiii din Ploiești. Fie că decorează cu ei brioșe sau torturi, fie că merge în școli pentru a le arăta tinerilor că își pot găti rapid singuri feluri de mâncare sănătoase, în loc să meargă la fast food, Andreea se simte bine printre copii.
Decorarea brioșelor, creativitate și atenție
Ideea de a lucra cu micuții a venit natural. În resturant, toți aveau nevoie de o activitate pentru a sta cuminți alături de părinți.
”Îmi place să lucrez cu copiii și în general îmi plac toți micuții care vin în restaurant cu părinții. De altfel, cam asta a și fost ideea Restaurantului Orizont. Să creăm un loc în care familiile cu copii să se simtă bine, un loc în care să-și dorească să se întoarcă cu drag atât pentru atmosferă, cât și pentru preparatele sănătoase. Acum un an, am început atelierele de decorare a brioșelor. Am observat și eu și părinții că micuții își schimbă comportamentul în bine în timpul unor astfel de activități: devin creativi, în încercarea de a decora deosebit față de colegi, mai atenți la detalii, le dezvoltă abilitățile practice. Învățăm că pe masa de lucru trebuie să avem mereu ordine și curățenie pentru că ordinea ne dă o stare de bună dispoziție. Mulți copii nu sunt lăsați să se murdărească și eu cred că este greșit. Doar murdărindu-te apreciezi curățenia, dar și simți textura alimentelor. Asta înseamnă cunoaștere. În plus, bucătăreala face minuni pentru copiii mai agitați, mai iuți din fire, pentru că se liniștesc concentrându-se la ceva plăcut. În plus, toți copiii apreciază mai mult efortul mamelor de a le găti, când văd că nu este atât de ușor. Așadar multe plusuri pentru ei, iar pentru mine este o plăcere pură”, povesteste Andreea.
La cursul de decorat brioșe vin copii cu vârste între 6 și 11 ani. Când are timp, Andreea merge și în școli și elevii o primesc cu entuziasm.
”Brioșele sunt făcute de noi și la fel cremele cu care decorăm. Le duc mereu și tot felul de bombonele, decorațiuni colorate, fără de care brioșele nu ar fi la fel de apreciate. De fiecare dată, însă, le explic că dulciurile trebuie mâncate cu măsură, nu în fiecare zi. Faptul că au zahăr, face din ele un fel de mâncare de consumat mai rar. Atelierele din școli sunt apreciate pentru că-i scot pe copii din rutina zilnică. E clar că nu la fiecare oră poți decora brioșe! La restaurant am făcut cu ei și mâncare sănătoasă: oameni de zăpadă din ou fiert, frumos decorat sau pizza, care poate fi un aliment sănătos dacă are ingrediente de calitate și este mâncată cu limită. Pentru că vin sărbătorile de iarnă, atelierele vor avea tematică de Crăciun. Vom face turtă dulce decorată ”, explică Andreea Podoș Prisnel.
Viitorii bucătari vor găti sănătos
Andreea a terminat cursul de bucătar și bucătar chef și din ceea ce a învățat poate explica și altora. Din această perspectivă a acceptat invitația Angelei Mihai de la Asociația Diabeticilor din Prahova de a merge la Liceul tehnologic, administrativ și de servicii ”Victor Slăvescu” din Ploiești pentru a face practică cu elevii de clasa a-IX-a cu profil bucătari.
”Ei sunt la început și până acum au făcut doar teorie, cum este și normal. Au fost, însă, încântați să lucreze cu mine. Am făcut paste cu șos roșu și busuioc. Este un fel de mâncare pe care îl pot găti acasă, singuri. Au tocat usturoiul, au fiert și scurs pastele, au pregătit sosul. Am vrut să le arătăm că pot face feluri delicioase care pot înlocui produsele fast food de care mulți sunt dependenți. Cu atât mai mult cu cât ei vor fi bucătari, trebuie să învețe să aprecieze un produs făcut cu dragoste și dăruire, poate într-un timp mai lung, dar pe care îl poți savura dintr-o farfurie, nu pe fugă, dintr-o chiflă. Plăcerea de a mânca e foarte importantă. Să simți gustul pentru că te gândești la el, nu la ecranul calculatorului sau al telefonului, să îți dedici ție timp prețios cu tine. În plus, este ceva știut că mâncânci mai mult atunci când nu acorzi atenția cuvenită mesei. Mănânci din impuls, nu din dorința de a savura”, spune Andreea.
Bunele maniere la restaurant
Și pentru că tot vorbeam de arta de a servi preparate culinare așezați la masă, Andreea mi-a povestit de un alt proiect, propus de o doamna dirigintă de la Colegiul Național I.L. Caragiale din Ploiești. Aceasta își dorește să facă ora de dirigenție la resturant, unde elevii săi de clasa a IX-a să învețe atât bunele maniere la restaurant, cât și așezarea mesei. ”Pare ușor, dar nu e chiar așa. Dar odată ce ai deprins aceste lucruri, îți intră în obișnuință și vei știi cum să te comporți la restaurant, ce furculiță se folosește la pește și din ce pahar se bea apă. Nu știi unde te poartă viața și sunt lucruri de care ai nevoie. Chiar abia aștept să lucrez cu elevii”, îmi spune Andreea cu entuziasm.
Îmi dau seama că de aici vine succesul ei și al restaurantului pe care îl conduce alături de Dragoș, soțul său. Sunt doi entuziaști care fac lucrurile din plăcere și care vor să lase mai mult decât o impresie bună clienților.
Timpul valoros
”Tot ce fac necesită timp, dar niciodată nu l-am considerat timp pierdut, ci câștigat. De la copii ai multe de învățat, dacă vrei să înveți! Vreau să-și amintească cu plăcere ce i-am învățat și chiar cred că la rândul lor vor dărui cu bucurie, la fel ca mine, timp. Ei vor face schimbările pe care noi toți le așteptăm atât, dar pentru asta trebuie să ne vadă pe noi făcând lucruri interesante”.