marți , 15 iunie 2021
Acasă / Social / Cercul de donatori Ploieşti, ediţia XIII: De ce să donezi pentru editarea albumului “Traversând Ploieştii”!

Cercul de donatori Ploieşti, ediţia XIII: De ce să donezi pentru editarea albumului “Traversând Ploieştii”!

Cel de-al doilea proiect înscris în cadrul ediţiei cu numărul 13 a Cercului de Donatori Ploieşti de miercuri, 9 iunie, este editarea volumului “Traversând Ploieştii” o monografie fotografică cuprinzând 3.000 de fotografii care ne prezintă, în timp și spațiu, transformările urbanistice prin care a trecut orașul Ploiești, începând cu sfârșitul secolului XIX și până la finele secolului XX.  Alin Tomozei, autorul acestei lucrări, şi-a propus ca fondurile pe care le va obţine la Cerc să susţină nu numai editarea cărţii, ci şi organizarea unor ateliere tematice în liceele prahovene. În plus, o parte din albume va fi donată către bibliotecile școlilor prahovene și cele publice.

Citește povestea proiectului aici: http://bit.ly/traversandploiestii

Susține acest proiect alături de ceilalți, donând în siguranță aici https://mpy.ro/2py198er

“Sunt Alin Tomozei și în numele meu, dar și al Societății Culturale „ATOM” Ploiești pe care cu onoare o prezidez, mulțumesc Fundației Comunitare Prahova pentru oportunitatea oferită de a putea pleda pentru  promovarea proiectului „Traversând Ploieștii”. Albumul   se   bazează  pe imagini   din   fototeca   ATOM,   legatara Institutului de Proiectare Consproiect, dar şi din arhive particulare. Aceste imagini, majoritatea inedite, sunt  publicate acum în exclusivitate şi reprezintă un veritabil bun de tezaur public pentru comunitatea ploieşteană a prezentului şi a viitorului.

În fapt, acest demers se constituie ca o veritabilă monografie vizuală de istorie a oraşului de-a lungul veacului al XX-lea. Este o plimbare ce începe din Calea București, „poarta de intrare” a orașului, o plimbare pusă sub semnul motto-ului „București, un oraș de la marginea Ploieștiului”, arătând imaginea unui centru economic în plină expansiune aşa cum era Ploieştiul la 1900. Se succed multe cadre fotografice, cele mai vechi datând din perioada interbelică, apoi ,,filmul” continuă cu imagini de la bombardarea rafinăriilor „Creditul Minier” (astăzi Petrobrazi, aparținînd grupului OMV Petrom), Unirea, Standard și Astra Română. Apoi se merge pâna la momentul sistematizării urbane din deceniul șapte al secolului trecut; urmează Gara de Sud, „locul întâlnirilor și al despărțirilor”, apoi cartierele din proximitate – în zona de S-E, cu Sf. Pantelimon, cu Popa Radu și cu Abagiilor, iar în zona de S-V, cartierul lui Popa Trăsnea. Imagini din faimosul Bulevard cu castani al urbei, trasat în ultimele decenii ale  secolului al XIX-lea, centrul civic, cartierul de nord sunt alte puncte forte ale unei lucrări care, considerăm noi, are apanajul unicităţii la nivel național, întrucât monografiile vizuale sunt proiecte rarisime în spaţiul românesc. Societatea Culturală „ATOM” a susținut cheltuielile necesare muncii de elaborare și digitalizare a tuturor fotografiilor din propria fototecă, precum și tehnoredactarea / redactarea acestei lucrări  impresionante.

Pentru editarea   albumului ,,Traversând Ploieștii’’  în condiții grafice de bună calitate și pentru că ne dorim ca  tirajul lucrării să permită oferirea acesteia către unele dintre școlile și bibliotecile din orașul Ploiești, avem nevoie și de sprijinul dumneavoastră financiar. Suma  pe care, cu generozitate, Fundaţia Comunitară Prahova prin dumneavoastră o va oferi,  va fi utilizată pentru finanţarea unui număr de albume  pe care vom putea împreună  să îl donăm marilor licee şi școli  din Municipiului Ploiești, precum şi unor biblioteci importante din ţară.

În mod evident, am făcut această succintă prezentare a proiectului albumului “Traversând Ploieştii”, pentru a  întări cumva  faptul că un proiect de asemenea dimensiune, un demers inedit şi deopotrivă valoros trebuie sprijinit  de toţi ploieştenii. Considerând că recuperarea memoriei oraşului este o datorie morală a tuturor ploieştenilor, noi credem că sprijinul pentru acest demers este deopotrivă onorant şi cu un impact educativ covârşitor asupra prezentului şi mai ales asupra viitorului. O comunitate se întemeiează şi îşi construieşte coeziunea bazându-se pe principii, pe valori şi pe transmiterea de la o generaţie la alta a moştenirii înaintaşilor.

Iată de ce  noi credem că Fundaţia Comunitară Prahova, o organizaţie militantă pentru valori, principii şi coeziune comunitară trebuie să sprijine demersul Atom. Proiectul “Traversând Ploieştii”  are meritul primordial de a fi salvat o arhivă  de imagini rare, un veritabil tezaur ploieştean, de a-l fi coagulat într-o lecţie de istorie a oraşului, o lecţie pe care vă propunem să o privim toţi ca pe o datorie a generaţiei noastre de a transmite mai departe moştenirea înaintaşilor, contribuind astfel la coeziunea comunitară prezentă şi viitoare”, a precizat Alin Tomozei.

 

Magic 5 Atelier de Web Design si website

Verifică şi

Video- Eveniment de lansare deosebit la Hipodromul din Ploieşti. Numărul 4 al Lace Magazine by Loredana Chelba

Lace Magazine, revista prahovenilor care au ceva important de spus, a ajuns la numărul 4, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *