joi , 4 martie 2021
Acasă / Social / Studiu: Bărbaţii români au preferat munca la birou, iar femeile telemunca pentru a se putea ocupa şi de familie

Studiu: Bărbaţii români au preferat munca la birou, iar femeile telemunca pentru a se putea ocupa şi de familie

După un an de pandemie de coronavirus, viaţa românilor este în continuare influenţată de această situaţie în toate aspectele sale. Telemunca şi şcoala on-line sau lipsa unui loc unde să îşi lase copiii au avut darul de a modifica relaţiile familiale. Astfel, potrivit unui studiu, femeile au preferat munca de acasă pentru a se ocupa mai mult de copii şi treburile casnice şi 65% dintre ele au stat mai puţin de 8 ore în telemuncă pe zi,  în vreme ce bărbaţii care au lucrat de acasă au declarat că au dedicat serviciului mai mult de 8 ore pe zi. 

Analiza realizată de Novel Research, la solicitarea Provident România, în ce privește efectele pandemiei asupra angajaților români, a reliefat faptul că aproape 30% dintre femeile din România au lucrat mai mult de acasă, în vreme ce  doar 15% dintre bărbați au preferat acest sistem de lucru.

Telemunca a influențat și modul în care cele două sexe au abordat sarcinile gospodărești: doar 12% dintre bărbați consideră că acestea le revin în totalitate, spre deosebire de peste 51% dintre femei. Mai mult, în contextul pandemiei, 18% dintre acestea și-au asumat și mai multe responsabilități în casă. Aceste decizii se reflectă în perioada efectivă de muncă – peste 54% dintre bărbați susțin că au lucrat mai mult de 8 ore pe zi, în timp ce majoritatea femeilor (56%) spun că au alocat sub 8 ore pe zi pentru activități profesionale. Mai mult, 6% dintre ele au fost nevoite să lucreze noaptea, după ce au adormit copiii.

În ce privește așteptările angajaților români de la angajatorii lor, 31,3% dintre respondenții sondajului au pus pe primul loc oferirea unui echilibru între muncă și viață personală, astfel că 35% au ales să lucreze într-un interval orar în care au simțit atât că sunt mai productivi, dar și că își pot gestiona sarcinile gospodărești mai bine. Per total, peste 43% dintre români au alocat mai mult timp îndatoririlor din casă, comparativ cu perioada pre-pandemie. 

Studiul Novel Research a fost realizat în perioada 29 ianuarie – 4 februarie, pe un eșantion de 1.009 de persoane din mediul urban, cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani.

Verifică şi

Evenimente de început de primăvară în muzeele prahovene

Consiliul Judeţean Prahova şi Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova prin secţiile sale muzeale …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *