sâmbătă , 10 aprilie 2021
Acasă / Afaceri / Video: Iulia Goran şi alţi doi artizani încearcă să înscrie “ia de Breaza” în patrimoniul cultural UNESCO

Video: Iulia Goran şi alţi doi artizani încearcă să înscrie “ia de Breaza” în patrimoniul cultural UNESCO

Doamna Iulia Goran din Breaza brodează ii tradiţionale de foarte tânără, aşa încât se poate lăuda că în ultimii 50 de ani s-a desăvârşit în această artă pe care a arătat-o cu mândrie şi peste hotare. Iile sale au ajuns inclusiv în America unde a fost invitată la un eveniment, iar la Muzeul Tăranului Român din Bucureşti i-a întâlnit pe fostul preşedinte ale statelor unite, George Bush şi pe soţia sa. Lucrările sale sunt vândute la târguri de profil şi doar cine ştie ce înseamnă lucrul de mână le poate cuantifica la adevărata lor valoare.

“Am fost în multe ţări din Europa şi chiar dincolo de continent în China, SUA, Iordania, unde am fost invitată să arăt tradiţia şi obiceiurile din ţara noastră. La Washington am pregătit repede sarmale cu frunze de tei găsite pe acolo, ca să le arăt americanilor ce mâncare bună avem noi. Am plecat cu diverse delegaţii oficiale, cu reprezentanţi ai unor muzee din ţara noastră.

“Soţul meu era ofiţer şi mergeam cu el acolo unde se muta cu serviciul. Doar în Constanţa ne-am mutat în 4 locuri. În 70 am venit în Bucureşti şi m-am axat pe broderie pentru că aveam copiii mici şi puteam lucra de acasă pentru secţia de creaţie Romartizana din Bucureşti. În casa în care am copilărit s-a ţesut, s-a tors, s-a cusut, brodat şi ştiam să fac de toate. eu sunt din moldova şi la noi era obiceiul ca fetele să-şi coasă zestrea, prosoape pentru naşi, la nuntă. Lucram la lampă la început, abia în 1950 ne-am racordat la curent, când s-a electrificat strada”, povesteşte doamna Iulia.

Cu toate că nu mai vede ca în tinereţe şi are coloana vertebrală afectată de atâta stat pe scaun, meştera tot mai coase ii deosebit de frumoase.

“Modelele sunt din Breaza, dar şi din alte părţi ale ţării. Eu vând la târguri de artizani, dar şi pe comenzi. Înainte era mai bine, dar anul pandemiei a mers slab la vânzări. Nici nu au mai fost târguri, oamenii nu au prea ieşit din casă. Am lucrat mult în perioada aceea şi acum aştept să dau ce am lucrat”, explică Iulia Goran.

Pânza, aţa cu care brodează, mătasea, toate sunt cumpărate de la fabrici din România.

Singura durere a doamnei Iulia este că modelele sale şi ale altor meşteri români sunt furate de cei care fac ii în serie, la maşină.

“Încercăm să facem un brand pentru “ia de Breaza” ca să o înscriem în patrimoniul cultural universal UNESCO. Au venit deja, mi-au luat interviu, au făcut poze. Suntem trei persoane care ne-am unit şi am depus actele. Acum aşteptăm. Chinezii au deja modelele noastre, dar ce să facem…”

Din fiecare loc pe unde a dus-o viata, doamna Iulia a mai pus câte o cusătură pe frumoasele ii, dar şi câte puţin din sufletul său, astfel încât bluzele tradiţionale nu sunt numai frumoase, ci şi rezistente în timp.

Verifică şi

Video-Uite ce mobilă găseşti la Mobella Home Concept din Ploieşti! Magazinul s-a deschis azi!

Grupul Mobella a deschis la Ploieşti, Mobella Home Concept, un magazin pe trei niveluri cu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *