vineri , 7 mai 2021
Acasă / Social / Povestea unei ploieştence căreia i-a ars maşina. “Dacă dispecerul de la 112 nu mă ţinea la poveşti, mi-aş fi putut salva bunurile!”

Povestea unei ploieştence căreia i-a ars maşina. “Dacă dispecerul de la 112 nu mă ţinea la poveşti, mi-aş fi putut salva bunurile!”

O cititoare Prahovaeconomica.eu trage un semnal de alarmă faţă de procedura de a anunţa un incident la 112, procedură pe care aceasta o vede foarte greoaie. Raluca Popescu din Ploieşti a avut parte de un incident nefericit la începutul acestei luni în localitatea Boldeşti Scăeni. Pe 5 ianuarie, seara, maşina în care se afla a început să scoată fum, iar la scurt timp, a luat foc. Femeia abia a reuşit să iasă din maşină şi disperată a sunat la 112. A fost nevoie, spune ea, de mult prea mult timp de discuţii cu dispecerul de la 112, care a pus multe întrebări irelevante în loc să-i facă legătura cât mai repede la pompieri. Femeia se întreabă şi acum dacă nu şi-ar fi putut salva măcar bunurile din maşină, dacă ar fi sunat direct la pompieri şi aceştia o învăţau cum să folosească eficient extinctorul. 

“Ma întreb din nou, dacă ne naștem oameni și unii din noi uitam, sau a fi om e o calitate pe care o dobândim în timp și pe care o putem pierde foarte ușor. Nu vreau sa insist foarte mult pe acest aspect, însă as vrea sa trag un semnal de alarma. În ciuda acestei pandemii, prin care, eu cred ca, Dumnezeu încearca să tragă un semnal de alarma asupra faptului ca ne am îndepărtat de tot ce contează cu adevărat, am uitat sa mai fim oameni.

Am ajuns la aceasta concluzie în urma unui eveniment nefericit, tragic au spus unii, în urma căruia în 3 minute mașina mea, împreună cu toate bunurile din ea, au ars în totalitate.
Nu caut vinovați în momentul asta, cred cu tărie ca am ars toate grijile și lucrurile rele care puteau sa mi se întâmple și ca, în ajun de Boboteaza, Dumnezeu mi-a oferit un nou început.
Ce vreau eu sa fac este sa trag un semnal de alarma faţă de procedurile greoaie de care ne lovim în momentul în care apelam la 112.
Putini m-au crezut când am spus ca nu am reușit nici măcar sa-mi iau geanta cu banii și laptopul din mașină. Însă…. Totul se întâmplă foarte repede, 2 min 36 în cazul meu, timp în care vorbind la 112 cu operatorul de serviciu am constatat cât de mici suntem.

Nu știu unde s-a rupt filmul, însă nu e firesc ca o femeie care sta lângă o mașină din care ieșea fum, ulterior flăcări….nimeni sa nu oprească, iar operatorul de la 112 sa insiste pe aspecte care nu țineau de motivul apelului. În situații de criza eu sunt foarte rațională, primele informații pe care le am transmis au fost : numele meu, locația (localitate, Strada, alte străzi din împrejurimi) și motivul apelului : o mașină arde cu flacără deschisa, am reușit sa scot stingatorul, dar, ca orice femeie care se respecta 🤫😅 nu reușesc sa îl folosesc. Deși doamna de la capătul firului insista pe alte detalii ( daca am GPL pe masina-acelasi lucru m-au intrebat pe urma si pompierii, a insistat pe alte străzi din jur-si am vrut să-i dau share location) am rugat-o de câteva ori sa-mi spună ce as putea face, care ar fi distanta optima la care sa ma plasez  şi nu mi-a răspuns și cum pot limita prejudiciul, atât al meu cât și pt cei din jur. M-a întrebat de maşini şi case în jur chestii pe care trebuia să le întrebe direct pompierii, cred eu, pentru că atunci când am terminat cu ea, maşina ardea în totalitate.

Transferul la pompieri s-a efectuat astfel destul de târziu. Sunt sigură că aş fi putut să-mi salvez bunurile dacă în loc să sun la 112 şi să mă ţină atâta în telefon, aş fi scos totul din maşină înainte ca flacăra să cuprindă totul.

Motivul pentru care am ales sa fac publica acesta poveste este nemulțumirea fata de procedurile, timpii de reacție și modul de a gestiona o astfel de situație. Ma tot întreb, seara când reușesc sa ma așez în pat, după ce înlătur imaginile care încă se derulează in minte, ce as fi putut face diferit. Ce s-ar fi întâmplat dacă eram cu copiii în mașină, sau, dacă nu puteam ieși eu la timp??? La fel ar fi decurs lucrurile?

Când au ajuns pompierii, la aproape 20 min de la apelul meu, au constatat ca mașina arsese în totalitate. Deja la 00.04 terminaseră inclusiv procesul verbal.
M-a frapat și de asemenea determinat sa fac publica aceste poveste dialogul pe care l-am avut cu unul dintre pompierii care au ajuns la fata locului.

“-Noi am venit de la Lipanesti, doamna!
-ok, înțeleg, însă un prieten a ajuns mai repede decât dvs de la Ploiești. Și nu era în mașină, gata de plecare, era în casa, sărbătorea Boboteaza cu familia.
-Da, dar NU ATI SUNAT LA NOI!!
-AM SUNAT LA 112, APEL UNIC DE URGENTA LA NIVEL NAȚIONAL. Ma scuzați ca nu am avut numărul dvs de mobil. Acesta a fost momentul în care mi am dat seama ca A FI OM E LUCRU MARE! ”

Ulterior m-am lovit de alte increngaturi ale legislației sau procedurilor în vigoare. Am spus, atât polistilor care au venit la fata locului cât și pompierilor ca am avut, pe lângă alte bunuri, legitimația de serviciu. Lucrând într-o instituția a statului cu atribuții de control (Oficiul pentru Protecţia Consumatorului) pierderea legitimației se declara cât mai repede şi pe baza procesului verbal se va emite o noua legitimație.

Pe data de 10 ianuarie, la 5 zile de la eveniment, am apelat secția de politie Boldesti Scaieni încercând sa aflu detalii despre dosarul meu și despre momentul în care voi fi contactata pentru a depune declarația. Ofițerul care anchetează cazul a fost vizibil deranjat de întrebările mele, spunând ca, a trecut foarte puțin oricum și ca, sunt dosare de ani de zile care încă se cercetează 🙄😬Săptămâna trecută a mers mama mea la poliţie, pentru că maşina e pe numele ei, şi i-au dat o dovadă că maşina a ars. În tot acest timp eu am tot sunat la poliţie. Săptămâna trecută am sunat de 3 ori să văd dacă îl găsesc şi să merg să vorbesc, dar nu era disponibil. Sunt curioasa ce părere are dânsul de felul în care se derulează cercetările în acest caz.

Am stat la distanţă mare şi totuşi am probleme de sănătate şi acum, după trei săptămâni. Am pus-o pe seama stresului, dar mă tot simţeam rău şi zilele trecute am făcut analize medicale. La toxicologie mi-a ieşit că am intoxicaţie cronică cu monoxid de carbon. 

Pe scurt, acum la final, vreau atât : dacă în cazul meu procedura a fost respectata…. E MOMENTUL SA FIE SCHIMBATA, dacă nu…..e bine sa redevenim responsabili. Acțiunile noastre impacteaza viata celor din jur. În special dacă, suntem prin prisma locului de munca, în slujba cetățenilor. Fumul a pornit de la aerotermă şi eu am inhalat acest fum înainte să ies din maşină.

Atașez câteva poze în care se vad toate detaliile necesare și care demonstrează, dacă este nevoie, ceea ce am scris”.

Verifică şi

Reguli pentru intrarea în biserică în Săptămâna Mare. Dacă ai strănutat sau tuşit, rămâi în curte!

Autorităţile judeţene s-au întâlnit cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române din Prahova pentru a discuta măsurile …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *