duminică , 7 martie 2021
Acasă / Afaceri / EchipMont, o afacere pornită din pasiunea pentru munte a ploieşteanului Vali Zanfir

EchipMont, o afacere pornită din pasiunea pentru munte a ploieşteanului Vali Zanfir

Ploieşteanul Vali Zanfir are 38 de ani şi este pasionat de drumeţii montane. Atât de pasionat, încât în timp a devenit cunoscător al acestui domeniu şi s-a gândit să-I ajute şi pe alţii şi totodată să le insufle dragostea pentru natură. Aşa a apărut în 2011, EchipMont, o afacere cu echipamente montane.

“Eu sunt economist la bază şi Echipmont este prima mea afacere. Am lucrat în vânzări câţiva ani, dar îmi doream ceva al meu. Merg pe munte de la 12 ani. Acolo ma simt in elementul meu, fiind in acelasi timp alergător montan şi schior. Practic alergarea montană de 10 ani, având in palmares 2 Ultramaratoane, 14 Maratoane si 5 Semimaratoane, iar ca schior merg atat pe partie cat si freeride. Afacerea EchipMont  am inceput-o in 2011 cand piata de echipament montan nu era asa de dezvoltata ca acum. Mi-am dorit sa ajut personele care doresc să mearga pe munte prin echipamente de calitate, dar care sa aiba un preţ corect. Toate produsele pe care le vând sunt testate de mine şi dacă ceva nu mi-a plăcut, am renunţat să îl mai aduc în magazin”, explică Vali.

Ideea a fost pentru un magazin on-line pentru că este o variantă economică pentru început de drum.

“În ultima vreme oamenii sunt din ce în ce mai porniţi spre comerţul on-line, dar chiar şi aşa îmi doresc să pot deschide şi un magazin fizic. În 2016 am schimbat  strategia, devenind importator, nu doar distribuitor cum eram până atunci. In acest moment importăm 4 marci de echipament montan: Highlander Outdoor Scotia, 12 Survivors Bulgaria, Sandberg Active Danemarca si Wilsa Outdoor Franta, si distribuim: Maramont (brand romanesc), Scarpa, Kayland, Ferrino. Furnizorii i-am gasit printre firmele de unde imi luam echipament cand mergeam la inceput pe munte. De asemenea, participam constant la targurile europene de profil unde cautam noi branduri de echipament montan pe care sa le aducem in Romania. Nu poţi sa pacalesti oamenii pentru că ai o mare responabilitate daca le vinzi echipament de calitate slaba si ei se accidentează pe munte din această cauză”, spune Vali Zanfir.

Deocamdată, Vali are şi altă sursă de venit, dar obiectivul său principal este să dezvolte EchipMont.  În afară de magazinul fizic, planul de dezvoltare pentru următorii ani ar fi ca Echipmont să devină un brand national pentru echipament de munte, produs chiar în ţara noastră.

În mod suprinzător, pandemia nu a afectat afacerea chiar dacă românii au fost obligaţi să stea mult în casă.

“Nu am fost afectati de pandemie, deoarece a crescut cererea pentru echipamente de supravietuire, mai ales in perioada de lock-down Martie-Mai 2020. Intamplarea face ca echipamentele de munte au o componenta de supravietuire si asta a dus la cresterea vanzarilor in 2020, pentru kiturile de supravieţuire: un rucsac pentru situaţii neprevăzute. De exemplu, produsul cel mai bine vandut in perioada de pandemie a fost tableta de purificare apa Oasis”, spune Vali.

Gama de produse comercializate de Echipmont se adreseaza iubitorilor muntelui,  de la începători, până la avansaţi, de la oameni care fac drumeţii, alergători montani, schiori, alpinisti, etc. Cele mai cautate echipamente sunt rucsacurile, corturile, sacii de dormit in perioada de vară, iar iarna: parazapezi, căciuli, fesuri, geci de puf, imbracamintea de corp. Cel mai cautat articol vestimentar este Jacheta Waterproof/Windstopper Stow&Go ce cantareste 350 g , iar cel mai bine vândut produs pe site este Toaleta Portabila Highlander un produs inovator, usor de instalat si practic.

“Clienţii mei sunt oameni normali care isi incarca bateriile in natură. Eu însumi mi-am educat copilul cu dragoste faţă de natură şi fetiţa mea, care are 5 ani, mă însoţeşte ori de câte ori timpul o permite, pe munte, care este un loc excelent pentru învăţare în aer curat. Am implementat chiar un proiect prin care am încercat să ofer bucurie oamenilor prin miscare in aer liber: Subcarpati Trail Run care a avut prima editie in 2020. Evenimentul s-a desfasurat la 20 km de Ploiesti in Cocorastii Mislii/Goruna si aparut ca urmare a pasiunii mele pentru alergarea trail running. Sper sa reusesc sa continui acest proiect de suflet si in 2021, bineinteles tinand cont de restrictiile generate de pandemie. În plus, pentru pasionaţii la început de drum am făcut un canal de youtube EchipMont unde postez clipuri din turele la schi, antrenamentele de alergare, testarea echipamentului, sfaturi de drumetie, etc. Mişcarea este foarte importanta, iar muntele oferă aer curat şi peisaje superbe, adică mediul perfect în care să îţi oxigenezi creierul, să-ţi întreţii musculatura şi să îţi bucuri sufletul”, spune Vali Zanfir.

 

Verifică şi

Video-Artistul florist Laura Drăghici îşi doreşte să organizeze la Ploieşti un Festival al Florilor

Laura Drăghici este la bază economist şi mulţi ani a fost director în bancă. Asta …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *