duminică , 13 iunie 2021
Acasă / Afaceri / Video-Poveste cu meşteşug. Lazăr Androne din Gorgota continuă tradiţia de familie şi face şi acum roţi de căruţă!

Video-Poveste cu meşteşug. Lazăr Androne din Gorgota continuă tradiţia de familie şi face şi acum roţi de căruţă!

Lazăr Androne este un meşteşugar din Gorgota şi a învăţat de la tatăl său să facă roţi de căruţă şi alte obiecte care serveau ţăranilor în gospodării în urmă cu mulţi, mulţi ani. Şi chiar dacă astăzi munca lui nu mai este la fel de solicitată, Lazăr se bucură că poate duce tradiţia mai departe. Are altă meserie, e operator mase plastice, dar când se întoarce de la serviciu îi place să meşterească lemnul. Nu este o afacere cu profit mare, dar această îndeletnicire îi rotunjeşte veniturile. 

“Am moştenit meseria tatălui meu: rotar de căruţe. Suntem rotari din tată în fiu, pentru că şi bunicul meu făcea roţi de căruţă. Tata ne-a crescut cu această meserie şi eu vreau să duc mai departe moştenirea familiei, tradiţia. Nu mai sunt căruţe cum erau pe vremea când eram eu mic, dar mai vine câte un vecin şi pentru o roată, care să fie folosită, dacă nu la căruţă, în grădină pentru decor. O roată se poate transforma într-o lustră frumoasă, într-un soport pentru pus flori, pentru o fântână artizanală. Ca să poţi trăi de pe urma acestei meserii trebuie să îţi diversifici produsele”, explică meşterul.

(Fotografiile de mai jos au rol de exemplificare şi nu reprezintă obiecte făcute de Lazăr Androne)

Lazăr a văzut la tatăl său fiecare etapă a construirii unei roţi de căruţă. Bătrânul rotar i-a lăsat fiului său toate instrumentele cu care meşterea şi acesta le foloseşte şi acum cu dibăcie. De altfel, tatăl lui Lazăr a lucrat la secţia de rotărie a cooperativei meşteşugăreşti de la Gorgota.

“După revoluţie ne-am retras acasă cu atelierul. Încă mai avem clienţi, copiii celor care au comandat la noi încă mai vin şi solicită. Şi d-aia vreau să continui tradiţia. Păcat că tinerii noştri nu mai vor să înveţe meşteşugurile. când eram eu la şcoală aveam în comună 20-30 de meşteri lemnari, rotari şi vreo 15 fierari. Acum mai sunt doar eu şi tata şi încă un coleg de breaslă care practicăm rotărie în Gorgota. Şi mai e un singur fierar”, povesteşte rotarul.

Şi pentru că simţea nevoia să pună o amprentă personală, meşteşugarul şi-a diversificat gama de produse cu unele din piele. “Fac curele de piele, chimire, centuri, brăţări. cumpăr pielea de la fabrici şi le mai vând cunoscuţilor şi la câte un târg. În Prahova în special, dar şi în Ialomiţa”, spune Lazăr.

Magic 5 Atelier de Web Design si website

Verifică şi

Kaufland va colabora cu 237 de fermieri şi producători mici din România pentru fructe şi legume

Kaufland România inițiază un nou program agricol în parteneriat cu Cooperativa Țara mea, care vine …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *