vineri , 7 mai 2021
Acasă / Social / Copiii talentaţi ai Prahovei. Povestea violonistei Florentina Stoica şi a visului ei de a concerta pe marile scene ale lumii

Copiii talentaţi ai Prahovei. Povestea violonistei Florentina Stoica şi a visului ei de a concerta pe marile scene ale lumii

În Prahova, ca de altfel în toată ţara, sunt mulţi copii talentaţi, care fac performanţă în artă sau în sport, dar care nu sunt susţinuţi aşa cum ar trebui de statul român. În lipsa unor programe de susţinere coerente, părinţii sunt cei care se străduiesc să sprijine efortul copiilor şi atunci când prind câte un program privat de susţinere ale unor ONG-uri, se grăbesc să înscrie copiii. 

Este şi cazul Florentinei Stoica, un copil minune care îşi doreşte să descopere toate tainele viorii.

În curând, de Moş Nicolae, Florentina va împlini 15 ani, dar vremea nu a trecut ca pentru toţi copiii de vârsta ei: cu joacă, şcoală, întâlniri cu prietenii pentru că foarte mult timp i-a ocupat şi îi ocupă exersarea instrumentului său muzical preferat: vioara, cu care a ajuns să fie recunoscută ca o valoare naţională pentru vârsta ei.

Florentina s-a născut într-o familie de muzicieni, cu tatăl violonist concertist şi mama soprană şi profesoară de canto, care i-au insuflat pasiunea pentru muzică. Chiar cu tatăl a început studiul viorii, la vârsta de 6 ani după care a fost preluată de maestrul Ilarion Ionescu Galaţi cu care lucrează şi acum.

Pentru Flori participarea la concursuri naţionale şi internaţionale de vioară înseamnă neapărat adjudecarea unui premiu. De obicei premiul I cu nominalizare la Marele Premiu.

 

Elevă în clasa a IX-a a Colegiului de Artă Carmen Sylva din Ploieşti, Florentina  spune că nu se vede trăind fără vioară.

„Vioara pentru mine înseamnă totul, nu mă văd făcând altceva şi simt că mai am foarte multe de învăţat. Pe viitor mi-aş dori să studiez în străinătate, dacă este posibil în Germania, pentru că acolo sunt cei mai buni profesori. Am fost la câteva Master Class-uri şi am întâlnit un alt sistem educaţional, mult mai peformant, tocmai de aceea sunt hotărâtă să fac acest pas după terminarea liceului. Într-adevăr este o meserie foarte grea, necesită foarte multă răbdare, implicare, exerciţiu, perseverenţă, consecvenţă, dar ştiu că rezultatele vor fi pe măsura muncii depuse. Senzaţiile trăite pe scenă sunt unice şi emoţia creată îmi dă o stare pe care doar artiştii o simt când sunt în faţa publicului! Aş vrea să concertez pe marile scene ale lumii şi să afle toţi că sunt româncă”, spune Florentina, căreia cele 4-5 ore de studiu minim pe zi nu i se par o corvoadă, ci o bucurie.

În afara muncii fetei şi a talentului moştenit de la părinţi, este nevoie de mulţi bani pentru susţinerea studiului, iar familia Stoica se străduieşte să respecte toţi paşii evoluţiei. Dar este foarte greu. Ar fi nevoie de susţinere din partea statului, crede Spiridon Stoica, tatăl Florentinei.

Stoica Florentina – 10 ani, Colegiul de Arta "Carmen Sylva"- Concertul nr 9 Beriot cu orchestra Filarmonicii "Paul Constantinescu" Ploiesti, dirijor Leonard Boga

Publicată de Stoica Spiridon pe Vineri, 10 iunie 2016

„Performanţa în artă este foarte costisitoare, deplasările la concursuri, lecţii de vioară, Master Class, cu profesori renumiţi, atât în ţară cât şi în străinătate, achiziţia unui instrument de valoare cu toate accesoriile necesare, ţinute vestimentare pentru concert, toate implică un efort financiar uriaş.

Cred că astfel de talente şi aici nu mă refer doar la fiica mea, ci la toţi copiii talentaţi şi muncitori care reprezintă cu mândrie ţara la concursuri internaţionale, ar trebui susţinute de statul român, de autorităţile locale. Din păcate, autorităţile s-au mulţumit să ofere o dată pe an o diplomă de excelenţă şi o sumă modică de bani, adică 400 de lei, care nu acoperă nici măcar costul unui set de corzi de calitate. Aşa că am încercat să găsim alte surse de finanţare. Pe această cale mulţumim Programului Mol de Promovare a tinerelor talente, Florentina fiind pentru a doua oară selecţionată să participe în acest program. Tot aşa, mulţumim şi Organizaţiei Concordia Social Project fără de care nu ar fi putut participa la cursurile de măiestrie violonistică susţinute de renumitul profesor Yair Kless la Viena. Chiar dacă ajută mult, astfel de programe nu pot susţine performanţa care se pregăteşte în fiecare zi. De aceea cred că ar fi nevoie de susţinere din partea statului prin burse lunare”, explică Spiridon Soica.

 

 

 

Verifică şi

Reguli pentru intrarea în biserică în Săptămâna Mare. Dacă ai strănutat sau tuşit, rămâi în curte!

Autorităţile judeţene s-au întâlnit cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române din Prahova pentru a discuta măsurile …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *