duminică , 13 iunie 2021
Acasă / Afaceri / Video şi foto: Povestea artistului de make up Ioana Mateescu de la contabilitate la înfrumuseţarea chipurilor

Video şi foto: Povestea artistului de make up Ioana Mateescu de la contabilitate la înfrumuseţarea chipurilor

Ioana Mateescu este unul dintre cei mai renumiţi artişti de make up din Ploieşti, realizând machiaje nu numai pentru evenimentele din viaţa clientelor sale, ci şi pentru pictoriale. Ploieşteanca de 38 de ani, mamă a doi copii,  şi-a urmat visul după ce ani de zile a lucrat în mai multe companii pe diverse funcţii. La bază este economist, dar, spune ea, niciodată nu i-a plăcut contabilitatea. Dragostea pentru culori a fost expusă mai întâi sub forma unor tablouri, după care a venit şi cea pentru machiajele faciale.

„Am terminat facultatea de contabilitate şi informatică de gestiune şi am lucrat aproape un an în contabilitate, dar nu m-am regăsit printre calcule şi cifre. Am lucrat puţin şi în bancă. Părinţii m-au îndrumat spre o carieră economică. Aşa era atunci, părinţii vedeau viitorul pentru propriul copil altfel decât îl vedem noi acum pentru copiii noştri. Nici nu mai stau să mă întreb de ce, asta s-a întâmplat. Când am rămas însărcinată cu cel de-al doilea copil, m-am oprit şi am avut timp să mă întreb ce îmi place!”, povesteşte Ioana.

Ea recunoaşte că a avut întotdeauna o plasă de siguranţă în afacerea pe care a crescut-o împreună cu soţul său şi pentru care a muncit mult şi încă munceşte, dar de câţiva ani poate spune că se bucură că a descoperit că pasiunea pentru machiaj poate aduce şi ea venituri suplimentare. În urmă cu şase ani, Corina Muşat, prietena ei, a invitat-o pe Ioana la un curs în Republica Moldova şi de atunci s-au tot adunat şi alte cursuri, astfel încât a avut încredere să deschidă un cabinet într-un salon de înfrumuseţare.

„Nu am făcut niciodată un curs de pictură. Am fost autodidact. La fel am făcut iniţial şi cu machiajul. La 16 ani am machiat prima mireasă. Dar nu a fost să fie atunci. Când aveam 20 de ani am obţinut un contract cu o firmă grecească şi am plecat în Grecia. Era o fabrică de alabastru, adică pulberea de marmură cu care se fac sculpturi. A fost o perioadă deosebită pentru mine. Acolo am învăţat foarte multe despre artă: sculpturi, picturi, imagini, vedeam cum obiectele pe care le vindeam sunt lucrate, cu câtă migală. Erau adevăraţi maeştri care m-au inspirat. Dar nici atunci nu a fost să fie. M-am întors acasă, m-am căsătorit, mi-am terminat studiile şi abia în urmă cu şase ani am deschis ochii pe machiaje. După cursul din Republica moldova am urmat cursurile Mirelei Vescan pe care o ador. După cursurile Mirelei au urmat alte cursuri pentru că tot timpul e nevoie de învăţare. Nu poţi să zici ştiu tot, aici mă opresc. Afli despre tendinţe, despre produse noi, tehnici noi”, explică Ioana Mateescu.

Femeile sunt frumoase, crede Ioana şi ea nu face altceva decât să scoată în evidenţă calităţile fiecărui chip şi să estompeze eventualele dezechilibre. În afară de machiajele obişnuite, Ioana face o echipă perfecta cu famila Suditu, Robert şi Iulia, cei care o cheamă deseori pentru pictorialele pe care le organizează. Este momentul în care imaginaţia şi măiestria Ioanei pot crea personaje de poveste.

Iulia este fantastică şi o iubesc mult. E foarte talentată şi potriveşte totul exact cum trebuie. Pune multă pasiune în tot ce face. De fapt cred că fără pasiune nu poţi face nimic. Ea creează personajele, le face vestimentaţia, eu le machiez. Mă ajută foarte mult în promovare. Este portofoliul ideal pentru orice make up artist astfel de poze. Nu o să vină nimeni la salon să se transforme într-o nimfă sau vrăjitoare, dar astfel de poze sunt o părticică din priceperea Iuliei, a mea, a soţului ei.

Ioana Mateescu nu vrea să se oprească aici. Ar dori să înveţe să realizeze machiaj pentru filme. Este un vis al meu pe care vreau să-l realizez. Aştept să treacă nebunia asta cu virusul şi pe urmă voi merge să fac cursuri de machiaj prostetic. Este o doamnă la bucureşti care are o şcoală doar pentru machiaj prostetic.

În starea de urgenţă, când saloanele de înfrumuseţare au fost închise, Ioana a avut timp să picteze, iar acum are clienţi pentru o parte dintre lucrările realizate. Cât despre machiaj, pandemia i-a adus şi ei multe neajunsuri. Produse care au expirat nefolosite, reticenţa clientelor după ce saloanele s-au redeschis, chiar dacă Ioana purta mască şi le asigura de toată securitatea şi confortul.

„Nu erau nici evenimente unde să se ducă machiate frumos pentru că restaurantele erau închise. Dar am avut timp pentru sufletul meu şi să mă ocup de mine. Şi chiar dacă nu am mai mers la cursuri, am învăţat multe lucruri de pe diverse tutoriale. Şi contează foarte mult. Eu fac tot ce fac cu pasiune! Şi cred că se vede. Văd în zâmbetul clientelor mele care se ridică de pe scaun fericite şi încântate de ele. Eu iubesc ceea ce fac. Iubesc culorile şi iubesc viaţa că e tare frumoasă şi fiecare zi are un soare!”, spune Ioana.

Pe Ioana o puteţi contacta AICI. 

 

 

Magic 5 Atelier de Web Design si website

Verifică şi

Kaufland va colabora cu 237 de fermieri şi producători mici din România pentru fructe şi legume

Kaufland România inițiază un nou program agricol în parteneriat cu Cooperativa Țara mea, care vine …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *