Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Video-Luminiţa Ciobanu, un jurist din Prahova, face dulciuri tradiţionale după reţete vechi de peste 150 de ani

19 august 2020
Share:
Video-Luminiţa Ciobanu, un jurist din Prahova, face dulciuri tradiţionale după reţete vechi de peste 150 de ani

Luminiţa Ciobanu este jurist de meserie, dar a simţit că poate fi mult mai mult atunci când s-a gândit să scoată la iveală reţetele de copturi ale bunicii Anica şi să deschidă un mic atelier de patiserie la Breaza. De fapt, cornuleţele, cozonacii şi plăcintele au la bază reţete vechi de 150 de ani pentru că şi bunica moştenise tainele alivencilor de la mama sa.

"Ideea a venit de la bunica mea Anica din Moldova care a moştenit de la mama sa un caiet de reţete vechi de peste 150 de ani şi am dorit să duc mai departe această poveste frumoasă. Dar pentru asta trebuia să mă implic. Ca să aibă gustul dulcelui făcut de bunica, trebuie să aleg foarte mult ingredientele: smântâna să fie de calitate, untul, făina şi chiar sarea pentru că toate trebuie să fie bune. Apoi mai sunt obiceiurile acelea pe care luaţi cu viaţa le-a uitat: scosul făinei de cu seară, spălatul ouălor. Viaţa se construieşte cu patru magicieni, spunea bunica: sa stii, sa vrei, sa poti si sa faci! Şi nu se poate unul fara altul!"

Cu amintirea bunicii şi a plăcintelor făcute de ea, Luminita a pornit pe drumul birocratic al obţinerii fondurilor necesare înfăptuirii visului său.

"Eu sunt jurist specializat în dreptul mediului, dar şi drept comercial internaţional şi am căutat o linie de finanţare pentru a scrie un proiect cu fonduri europene. Proiectul este pe POCU, pentru ocuparea locurilor de munca, un Start Up Plus. Am creionat un plan de afaceri şi în urmă cu doi ani am fost sunată şi mi s-a spus că a fost câştigător. Dar înainte de asta am câştigat un premiu simbolic pentru titlul planului de afaceri: Dulciuri tradiţionale artizanale. Am primit un mic robot de bucătărie care funcţionează şi acum. Am câştigat cu doi angajaţi proiectul. Îmi doream cinci sua chiar şapte. Ne_am înfiinţat în 2019, pe 1 martie, am încasat prima tranşă pe 4 iulie 2019, în septembrie-octombrie am început să cheltuim din tranşă, destul de târziu, pentru că a durat ceva amenajarea spaţiului şi cumpărarea dotărilor. Am primit 35.000 de euro, care s-au adăugat la peste 70.000 de euro investiţi de noi. În proiect am avut achiziţii de echipamente, cei doi salariaţi-asta însemnând că banii s-au întors în proporţie de 30% către bugetul statului, materii prime de cea mai bună calitate", ne-a explicat Luminiţa.

https://youtu.be/St9K4_gdb_4

Produsele sunt promovate la târguri cu mancaruri tradiţionale, dar şi prin intermediul reţelelor de socializare de unde vin comenzile. Pentru ca produsele să fie ca cele de pe vremea bunicii ingredientele trebuie să fie de cea mai bună calitate.

"Îi îndemn pe clienţi să guste pentru că imaginea e una, gustul e altceva. Desigur, arată bine produsele, dar când miroşi şi pe urmă guşti îţi dai seama că este mâncare bună, fără conservanţi şi aditivi. Noi facem produse de patiseri, cofetărie fină pentru că la patiseria tradiţională am adăugat şi o componentă franţuzească. şi aluatul franţuzesc trebuie să conţină unt de cea mai bună calitate. Facem o plăcintă deosebită cu ton şi bulgur,un înlocuitor pentru orez. Punem verdeţuri, condimente proaspăt râşnite şi vin. Pentru ingrediente merg la producători şi firme mici-lapte şi smântână, urdă de capră, lapte de bivoliţă din judeţul Alba. Am fost acolo şi am văzut cum lucrează şi de aceea am încredere", spune antreprenorul.

Luminiţa nu s-a oprit aici şi se gândeşte deja la un al doilea proiect.

"Al doilea proiect este tot pe POCU, măsura 4, pentru combatarea sărăciei. În acest moment urmez alte cursuri pentru antreprenoriat social. Îmi doresc să completez prin asta actualul proiect, dar ne gândim şi la o gamă de produse cu preţuri mai mici, dar nu scăzând din calitatea ingredientelor, ci din manualitatea necesară fabricării produselor. Întreprinderea va fi un ONG care va avea 5 asociaţi. Mai vedem. Dacă nu iese acest proiect, va ieşi altul! ", spune cu entuziasm Luminiţa.