sâmbătă , 10 aprilie 2021
Acasă / Afaceri / Video-Povestea de 10 ani a “Târgului cu bunătăţi şi dichisuri” şi a echipei din spatele său

Video-Povestea de 10 ani a “Târgului cu bunătăţi şi dichisuri” şi a echipei din spatele său

Cel mai important târg din Prahova cu produse agroalimentare, dar şi artizanale este organizat de două prietene. Vera Constantinescu şi Gabriela Anghel şi-au lăsat posturile bine plătite şi au ales să construiască de la zero un concept în care să promoveze bunătăţile tradiţionale şi meşteşugarii. Recent, târgul a împlinit 10 ani şi fetele şi-au amintit cu drag de începuturi, de provocările prin care au trecut, dar şi de poveştile fiecărui producător cu care au lucrat. 

Gabriela a terminat administraţie publică şi a lucrat pe rând la Camera de Comerţ şi Industrie Prahova, la fondul de Garantare şi la Oficiul pentru Întreprinderi mici şi Mijlocii. Ideea târgului i-a venit de la un eveniment pe care a trebuit să îl organizeze la locul de muncă.

“Am participat la un curs şi colegii mei erau toţi antreprenori. Fiecare a venit cu provocarea lui şi deodată s-a aprins ceva în mine. Doream şi eu să fac asta! Antreprenoriatul mi s-a părut ceva extraordinar. Am căutat mult ideea, dar în cele din urmă am găsit! Organizasem un astfel de eveniment la locul de emuncă şi mi-a plăcut să relaţionez cu oamenii aceştia muncitori, oameni simpli, care făceau lucruri extraordinare din punctul meu de vedere. L-am organizat dar parcă lipsea ceva: avem banner, comunicat de presă, dar era nevoie de povestea fiecăruia. Şi asta face Vera “, povesteşte Gabi.

Vera s-a lăsat convinsă să participe abia după şase luni.

“Eu aveam experienţa comunicării, eram sigură că o să iasă un proiect frumos, dar nu prea îneţelegeam, atunci la început, cum să facem asta. Lucrasem într-o agenţie de PR, într-un trust de presă şi când am rămas însărcinată am decis să rămân în Ploieşti fără să am vreun plan de carieră. aşa că s-au legat toate când a venit ideea cu târgul”, spune Vera.

În urmă cu 10 ani, târgurile de acest gen erau puţine la nivel naţional, iar în Prahova se organizau mai ales târguri ale recoltei, toamna sau diverse expoziţii cu vânzare în domeniul bricolajului, al amenajărilor de grădini şi construcţiilor. Primii comercianţi au fost găsiţi de Gabriela. Acum după 10 ani, mulţi dintre comercianţi încă sunt în echipă. În 2011, eram în plină criză economică şi mulţi oameni îşi pierduseră locurile de muncă şi începeau să se reprofileze. Cei mai mulţi dintre aceştia şi-au găsit talentul, iar fetele le-au venit în întâmpinare cu acest concept. Treptat s-a sudat o echipă de producători atât din Prahova, cât şi din alte zone ale ţării.

“Cred că seriozitatea noastră, dorinţa de a le fi alături. Le-am arătat că putem fi împreună şi la greu şi la bine. Mulţi au venit din recomandările celorlalţi”, spune Gabi.

“În primul rând îi respectăm. Este o muncă grea cea pe care o fac ei. Apoi vine partea de verificare a tuturor actelor, reguli stricte şi pentru ei şi pentru noi, produsele sunt testate de noi, noi mâncăm de aici şi nu aş putea să spun vreunui prieten nu lua de acolo că nu e ok! Avem clienţi fideli şi la Sinaia şi la Câmpina”, precizează Vera.

În afară de lucrul cu oamenii care în orice domeniu reprezintă o provocare, cele două organizatoare s-au lovit de tot felul de piedici pe care, în general, cu înţelegere şi diplomaţie le-au depăşit rând pe rând. Fiecare ediţie vine cu noi provocări, dar cea mai importantă este menţinerea calităţii produselor.

“Relaţia cu autorităţile rămâne mereu o mare provocare, găsirea spaţiului ideal pentru organizarea târgului, dar cel mai important este să ai diversitate în târg şi să menţii calitatea”, spune Vera

De cel puţin două ori pe lună, la Sinaia şi Câmpina, cumpărătorii aşteaptă târgul cu bunătăţile şi dichisurile sale.

Pandemia i-a lovit serios mai pe toţi clienţii fetelor. Timp de trei luni nu s-au mai putut organiza târguri şi cei care trăiau exclusiv din vânzarea pe această cale s-au văzut nevoiţi să se adapteze. Unii au vândut online pe diverse site-uri, alţii au strâns mai multe comenzi şi au mers la clienţi să le distribuie, dar pentru fiecare a fost dificil. Acum se bucură toţi că s-au întors la ceea ce ştiu să facă mai bine şi că oamenii nu au uitat cât de bune sunt produsele lor.

Organizarea târgului nu este o afacere din care să trăiască două familii, spun fetele, dar ambele sunt mulţumite pentru că pe lângă un salariu decent se bucură de flexibilitate în ceea ce priveşte programul de lucru, dar mai ales de faptul că fac ceea ce le place şi le împlineşte.

 

 

Verifică şi

Video-Uite ce mobilă găseşti la Mobella Home Concept din Ploieşti! Magazinul s-a deschis azi!

Grupul Mobella a deschis la Ploieşti, Mobella Home Concept, un magazin pe trei niveluri cu …

Un comentariu

  1. Mircea Marinache

    !!! IMPRESIONANT !!! – La multi ani pentru cei 10 ani de poveste.
    Felicitari Gabriela, felicitari Vera!
    Mircea Marinache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *