vineri , 7 mai 2021
Acasă / Social / Doar 30% dintre salariaţii români au direcţionat impozitul pe venit către cauze sociale

Doar 30% dintre salariaţii români au direcţionat impozitul pe venit către cauze sociale

Doar o treime dintre contribuabilii români a ales să redirecționeze o cotă din impozitul pe venit către cauze sociale. Suma totală a scăzut, față de anul anterior. Organizația Salvați Copiii România a solicitat date de la ANAF şi a descoperit astfel că deși numărul românilor care au ales să sprijine cauzele sociale a crescut în 2019 la 1.850.663, față de 1.709.790 în anul anterior, suma colectată prin acest mecanism în 2019 (pentru anul de realizare a venitului 2018) a scăzut sensibil: 150.631.745 lei, față de 166.489.703 lei, anul anterior. Datele centralizate arată o creștere consistentă a numărului entităților non-profit care au beneficiat de acest mecanism de finanțare, vital pentru cauzele sociale: în 2018 au fost 24.445 de astfel de entități, față de 37.009, în anul 2019.

Astfel, din totalul de aproximativ 6.000.000 de contribuabili[1], doar 30% au ales să nu lase banii la dispoziția statului, ci să contribuie la soluționarea problemelor din societate în mod nemijlocit. Prin comparație, în anul 2017 (pentru anul fiscal 2016), suma totală obținută prin mecanismul de redirecționare a 2% din impozitul pe venit a fost de 116.229.529 lei, sensibil mai mică decât cu un an înainte, 157.827.402 lei, potrivit datelor ANAF.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a accentuat importanța acestui mecanism pentru soluționarea problemelor pe care societatea le are, fără ca acestea să fie acoperite de politici publice: ”Fondurile colectate prin acest mecanism de redirecționare a unei cote din impozitul pe venit sunt cruciale pentru categoriile vulnerabile, atât în ceea ce privește finanțarea, cât și în ceea ce privește solidaritatea și responsabilitatea socială. Când oamenii aleg să se implice și să ajute în mod activ, capitalul de încredere din societate crește și atunci proiectele colective iau naștere și sunt duse la îndeplinire. Pentru Salvați Copiii, acest mecanism înseamnă spitale dotate, medici spijiniți și vieți salvate în mod concret”.

 Din suma totală de 1.130.000 de euro pe care Organizația Salvați Copiii a alocat-o în anul 2019 dotării maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală din România, 342.069 euro au provenit din acest mecanism, astfel încât contribuabilii care au ales să se implice în cauza socială a organizației au ajutat, în mod direct, medicii și pe cei mai vulnerabili pacienți, prematurii. Pentru protejarea și spijinirea medicilor și a spitalelor, Salvați Copiii a decis ca în 2020 să pună la dispoziția spitalelor fondurile care vor fi colectate din redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit, astfel încât fiecare contribuabil să poată susține nemijlocit întărirea capacității sistemului medical românesc, aflat sub presiune în această perioadă critică.

Termenul de depunere a formularelor s-a prelungit până la 30 iunie, iar acum totul este mult mai simplu. Întreaga procedură este online și durează 2 minute. Completează Formularul 230, dacă în 2019 ai realizat venituri din salarii sau pensii sau Declaraţia Unică, dacă în 2019 ai obţinut venituri din alte surse (activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, drepturi de proprietate intelectuală etc.). Formularul se poate completa pe site-ul Salvați Copiii și trimite apoi către sustinator@salvaticopiii.ro, până la data de cel târziu 25 iunie, iar Salvați Copiii se va ocupa de preluarea și trimiterea acestuia către administrația financiară aferentă. Alternativ formularul se poate trimite prin poștă, prin scrisoare recomandată către administrația financiară de care contribuabilul aparține cu domiciliul, până la 30 iunie data poștei. Lista administrațiilor aici. Detalii despre redirecționarea celor 3.5% din impozitul pe venit: https://www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza.

comunicat de presa

 

Verifică şi

Reguli pentru intrarea în biserică în Săptămâna Mare. Dacă ai strănutat sau tuşit, rămâi în curte!

Autorităţile judeţene s-au întâlnit cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române din Prahova pentru a discuta măsurile …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *